Skip to main content

Γιούνκερ-Τσίπρας: Πώς ήρθε το τέλος μιας σχέσης...

Κάποιοι χειρισμοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι λειτούργησαν πλήρως αποδιοργανωτικά για τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Και ξαφνικά, ο τελευταίος Ευρωπαίος φιλέλληνας, όπως αρέσκονταν να αυτοαποκαλείται (χωρίς να είναι και ιδιαιτέρως... υπερβολικός, δυστυχώς), αποφάσισε να αλλάξει οριστικά στρατόπεδο και να περάσει - κι αυτός - στους "εχθρούς" μας.

Ο λόγος αφορά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα κάποιοι χειρισμοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι λειτούργησαν πλήρως αποδιοργανωτικά για τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο κ. Γιούνκερ θεώρησε ότι "έπεισε" τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως στην αναθεωρημένη πρόταση που θα υπέβαλε για την υπογραφή της συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, θα συμπεριλάμβανε και ορισμένες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που επιθυμούσε το Βερολίνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ο κ. Γιούνκερ επικοινώνησε τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να τους ανακοινώσει τις εξελίξεις, παρουσιάζοντας τες περίπου ως "προσωπική επιτυχία" του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες μετά, καμία πρόοδος δεν είχε σημειωθεί στη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η πλευρά των δανειστών, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Γιούνκερ να θεωρήσει εαυτόν εκτεθειμένο.

Η Αθήνα, μάλιστα, με μια ημιεπίσημη ανακοίνωση τον αποκαλούσε περίπου "τουρίστα φιλέλληνα", γεγονός που τον... αποτέλειωσε. Κι έτσι, μια σχέση τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Κι αυτό το αντιλήφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και το Σαββατοκύριακο που πέρασε.