Skip to main content

Γιούνκερ προς Όρμπαν: Η αλληλεγγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων

Η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων», απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ζήτησε προ ημερών από την ΕΕ να καλύψει το μισό κόστος κατασκευής του συνοριακού φράκτη της χώρας του για τη φύλαξη των συνόρων της από τους πρόσφυγες.

Σε απαντητική επιστολή του, την οποία αποκαλύπτει η Sueddeutsche Zeitung, ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι».

Ακόμη, χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Όρμπαν στη δική του επιστολή «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της ΕΕ».

Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του προέδρου της Κομισιόν αναφέρεται επίσης η φράση ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων».