Skip to main content

Γιούνκερ: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι σε επικοινωνία του με την Τερέζα Μέι, της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εχθρική διάθεση.

Δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει να αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Όπως, μάλιστα, είπε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στην οποία της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εχθρική διάθεση.

«Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της», υπογράμμισε ο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής.
«Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας», είπε νωρίτερα, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Να σημειωθεί ότι στις 24 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα της επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το ερώτημα στο οποίο θα απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο είναι κατά πόσον η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου χωρίς την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, αρκούμενη στην εντολή του δημοψηφίσματος ή είναι απαραίτητη η υπερψήφιση της σχετικής απόφασης από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας της αποχώρησης της Βρετανίας θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.