Skip to main content

Γιούνκερ: Παρουσιάζει δικό του οδικό χάρτη στη Μπρατισλάβα

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση, αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Οδικό χάρτη" της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στους ηγέτες των χωρών – μελών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε email προς τους επικεφαλής των γραφείων των Ευρωπαίων ηγετών, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμαιρ, αναφέρει ότι: "κάποιοι ηγέτες ζήτησαν" από τον πρόεδρο της Κομισιόν να καταρτίσει μια λίστα με πρωτοβουλίες και προθεσμίες για την επίτευξή τους.

Στο έγγραφο λοιπόν - που μαζί με το email του κ. Σελμαιρ περιήλθαν στην κατοχή της Politico - περιλαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση. Στο ίδιο έγγραφο προτείνονται μάλιστα προθεσμίες για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θεωρείται σημαντική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την ΕΕ.

Η πρώτη δράση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η πλήρης λειτουργία της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων και των ακτών μέχρι το Δεκέμβριο, όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον "οδικό χάρτη" έως το Δεκέμβριο πρέπει να τεθεί σε ισχύ και το "(σύστημα) εισόδου – εξόδου για την καταγραφή των κινήσεων των πολιτών τρίτων χωρών" στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

"Προετοιμάζοντας δικό του έγγραφο για τους ηγέτες, ο Juncker  εισχωρεί προσεκτικά στην περιοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής. Ο Τούσκ έχει καθορίσει δική του ατζέντα για τη Σύνοδο", αναφέρει ακόμα το Politico.