Skip to main content

Γιούνκερ: Ντροπή οι δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικής Γερμανίας

Εκπλήσσομαι από τις δηλώσεις που ακούω από την Τουρκία, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν - Η αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε χθες Τρίτη με δριμύτητα τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «ναζιστικών πρακτικών» εκ μέρους της Γερμανίας, με αφορμή τη ματαίωση πολιτικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι η σημερινή Γερμανία συγκρίνεται με τη ναζιστική Γερμανία. Είναι ντροπή», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Εκπλήσσομαι από τις δηλώσεις που ακούω από την Τουρκία. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η σημερινή Γερμανία είναι χειρότερη από τη ναζιστική Γερμανία, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» τόνισε ο Γιούνκερ.

«Οι γονείς μας και οι παππούδες μας βίωσαν τη γερμανική κατοχή» υπενθύμισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος γεννήθηκε το 1954.

Τι απαντά η Τουρκία

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος τον κάλεσε να «παραμείνει πιστός στον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».