Skip to main content

Γιούνκερ για Τουρκία: Η θανατική ποινή θα απομάκρυνε την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της ΕΕ δηλώνει αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ακόμη κι αν παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια

Το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει η ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην κυριακάτικη Bild.

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών, το 2004, στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν βέβαιος πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Για την επικύρωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, απαιτείται η υπογραφή του Ερντογάν που, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, δεν θα διστάσει να βάλει.

«Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ [σ.σ ευρωπαϊκά ονόματα που παραπέμπουν στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών] (…) Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει», πρόσθετε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια. «Είναι λάθος αυτή η συζήτηση», σχολιάζει στην Bild, τονίζοντας πως τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στην στάση των Ευρωπαίων αλλά στην «έλλειψη διάθεσης» των Τούρκων να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί πως η Άγκυρα προτίθεται, στα αλήθεια, να υλοποιήσει τις απειλές της για συρροή 15.000 προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία δεν θα καταγγείλει τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι θέλει να το κάνει (...) δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν τις συμμορίες διακινητών να ανακτήσουν τον έλεγχο», τονίζει ο Γιούνκερ.