Skip to main content

Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Εάν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή, είπε ο Γιούνκερ

Οι εμπειρίες που βίωσε από το 2014 που ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τον βοήθησαν ώστε να αντιμετωπίσει την έλευση Trump στην προεδρία των ΗΠΑ και την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά πως "εάν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή".

"Εκείνη την περίοδο, πάλευα σκληρά για την σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα (εναντίον των επιθυμιών του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκ Σόιμπλε). Εάν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί", πρόσθεσε ο Juncker.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το δύσκολο έτος, η ΕΕ είναι σε διάθεση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν ανακύψουν –συμπεριλαμβανομένου του Brexit και του Trump.

"Δεν υπάρχει στα αλήθεια τίποτα για να παραπονεθώ", ανέφερε προσθέτοντας ότι με τα τελευταία στοιχεία να εμφανίζουν ανάπτυξη της οικονομίας και πτώση της ανεργίας, και με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών να υποχωρούν, "υπάρχει κάτι καλύτερο να αναφέρει κανείς σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αυτό δεν εξαρτάται από τη διάθεσή μου, αλλά από γεγονότα".

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε πως δεν θα είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά περισσότερο κάτι σαν πονοκέφαλος. "Ο κόσμος θα συνειδητοποιεί όλο και πιο πολύ κάθε ημέρα την πυκνότητα των προβλημάτων σε καθημερινή βάση, χωρίς πάντα να είναι σε θέση να δώσει μια συνεκτική απάντηση σε αυτά τα προβλήματα".

Αναφερόμενος μάλιστα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δεν "μάσησε" τα λόγια του και είπε πως έχει ήδη "εξηγήσει" στον Αμερικανό πρόεδρο πως θα "πρέπει να σταματήσει να εύχεται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας" και να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Σχολίασε μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Λευκό Οίκο με τις παραιτήσεις αξιωματούχων, και δήλωσε πως "είμαστε καλύτερα οργανωμένοι από τη διοίκηση του Trump. Και αυτό διότι εάν υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες, αυτές οι δυσκολίες διορθώνονται με άμεση συζήτηση και όχι με το να απολύουμε ανθρώπους", επισημαίνοντας πως δεν έχει κανέναν λόγο να απολύσει κανέναν.

Υποστήριξε ακόμη ότι εάν η ΕΕ διαλυθεί, όπως έχει τονίσει ο Trump, "τα Δυτικά Βαλκάνια θα χάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική".

Όπως δήλωσε, "δεν είμαι υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα. Αλλά εάν απομακρύνεις την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι ό,τι και το 1990. Ελπίζω ο Trump να το καταλαβαίνει αυτό".

Αναγνώρισε δε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα, μεταξύ άλλων με την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, και αντιμετωπίζουν κριτική από τις Βρυξέλλες ότι υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Υιοθέτησε μία πιο αυστηρή στάση έναντι της Βαρσοβίας –η οποία θα είναι "πολύ μόνη μετά το Brexit"- παρά έναντι της Βουδαπέστης.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι οι συνομιλίες ένταξης δεν θα πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, κάτι που είναι ενάντια στη γραμμή που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Αυστρίας, καθώς και οι δύο έχουν ζητήσει να μπει τέλος στις έτσι κι αλλιώς παγωμένες συνομιλίες.

"Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να γλιστρήσει στη λήθη. Δεν είμαι υπέρ του να σταματήσουν οι διαδικασίες ένταξης με την Τουρκία", τόνισε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την υποχρέωση που επέβαλε η ίδια στον εαυτό της να γίνει μέλος της ΕΕ, σχεδόν κάθε λεπτό. "Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενταχθεί στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην ΕΕ".