Skip to main content

Γιούνκερ: Αβάσιμα τα σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας

Σημαντικό βήμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας χαρακτήρισαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και ο Επίτροπος, Χ. Αλμούνια. Έστειλα
Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας χαρακτήρισαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010 ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, οι οποίοι όμως παράλληλα έστειλαν σαφές μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας απαιτεί κι άλλα  σκληρά μέτρα. Τους βασικούς άξονες του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε στο Συμβούλιο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πρέπει να σημειωθεί πως και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες, σε συνέντευξη Τύπου,  χαρακτήρισαν παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου περί «χρεοκοπίας» της Ελλάδας. Αμφότεροι τόνισαν ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, Αλμούνια και Γιούνκερ υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «γνωρίζει πως, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές».

Ο  Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Εξάλλου, ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή τελεί εν αναμονή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο, όπως σημείωσε, καλό θα είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό. Επιπλέον, ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο επαναπροσδιορισμός της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, ικανοποίηση που ασφαλώς θα εκφράσει σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.