Skip to main content

Γιορτή τρύγου την Πέμπτη στον αστικό αμπελώνα του Δ. Θεσσαλονίκης

Ο αμπελώνας αναπτύσσεται σε μια έκταση δύο στρεμμάτων και περιλαμβάνει συνολικά 480 ρίζες δύο λευκών και δύο κόκκινων ποικιλιών.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν σε όσους το επιθυμούν στον τρύγο του αστικού αμπελώνα απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.  

Ο τρύγος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 17.00 στον αμπελώνα που βρίσκεται στο χώρο του παλιού μηχανουργείου του δήμου επί της οδού Αγίου Δημητρίου απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι φροντίζουν τον αμπελώνα. «Σε επόμενη φάση, θέλουμε να αναλάβουν πλήρως τον αμπελώνα», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με τον οποίο στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθούν τέτοιου τύπου λαχανόκηποι και σε άλλα σημεία του δήμου.

Ο αμπελώνας αναπτύσσεται σε μια έκταση δύο στρεμμάτων και περιλαμβάνει συνολικά 480 ρίζες δύο λευκών και δύο κόκκινων ποικιλιών.

Ο τρύγος ξεκίνησε από το τέλος Αυγούστου στον αστικό αμπελώνα. Η πρώτη συγκομιδή με λευκά σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά έγινε εσωτερικά, από υπαλλήλους του τμήματος Συντήρησης Κήπων, και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ο τρύγος σταφυλιών από την ποικιλία ρομπόλα.

Με πλαστικά γάντια και κλαδευτήρια τρύγησαν τα αμπέλια και συγκέντρωσαν περίπου ποσότητα 400-500 κιλών.

Για την ανάπτυξη του Αστικού Αμπελώνα συνεργάζονται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου, το οποίο έχει αναλάβει την εμφιάλωση του κρασιού.

Ο αστικός αμπελώνας φυτεύτηκε το 2013 και έχει ήδη δώσει τα πρώτα λευκά και ερυθρά κρασιά, τα οποία προορίζονται για φιλανθρωπικές δράσεις.

Η «Γοργόνα», το κρασί από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα της πόλης ταξίδεψε τον περασμένο Αύγουστο μέχρι την Κοπεγχάγη με την ευκαιρία της δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης Πολιτικής Τροφίμων.