Skip to main content

Agrotica: Γιορτή αγροτικής οικονομίας ή αφορμή για επεισόδια;

Δεν είναι απίθανο η τελετή εγκαινίων της Agrotica, την ερχόμενη Πέμπτη, να αποτελέσει σημείο διαμαρτυρίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Δικαιολογημένο είναι το άγχος των υπευθύνων της ΔΕΘ - Helexpo για τα εγκαίνια της Agrotica. Με τους αγρότες στους δρόμους και το γενικευμένο ξεσηκωμό της υπαίθρου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, δεν είναι απίθανο η τελετή της επόμενης Πέμπτης να αποτελέσει σημείο διαμαρτυρίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Με όποιους φόβους είναι δυνατόν να εγκυμονεί για τη διοργάνωση. Ήδη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φίλ Χόγκαν ακύρωσε την παρουσία του στην Agrotica και τώρα –σύμφωνα με το πρόγραμμα- τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος αποτελεί για τον αγροτικό κόσμο κόκκινο πανί. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός ένιωσε στο πετσί του την οργή των αγροτών προς το πρόσωπό του –για την ακρίβεια προς την υπουργική του ιδιότητα-, με τον πολύωρο αποκλεισμό του σε κτίριο στην Κομοτηνή.

Η Θεσσαλονίκη και οι διοργανώσεις της ΔΕΘ -  Helexpo γίνονται συχνά σκηνικό για διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων, διότι στα επίσημα εγκαίνια συχνά συμμετέχουν υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε Σεπτέμβριο, την ημέρα των εγκαινίων της Γενικής Διεθνούς Εκθέσεως, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με την παρουσία –και υπό τον κλοιό- χιλιάδων αστυνομικών. Μόνο που στην Agrotica τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτον, διότι οι αγρότες, όπως απέδειξαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «καταλάβουν» το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως κινούνται με τα βαριά οχήματα τους (κυρίως τρακτέρ) σε ρυθμό παρέλασης δεν είναι εύκολο να τους εμποδίσει ή –πολύ περισσότερο- να τους απωθήσει κανείς. Δεύτερον, διότι μάλλον η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να βάλει καν την αστυνομία σε μια τέτοια διαδικασία. Οπότε εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια να επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή των εγκαινίων. Επομένως το πρόβλημα έχει κυρίως η πλευρά του υπουργού. Εάν ο κ. Αποστόλου εμφανιστεί κανονικά στα εγκαίνια στην Agrotica πιθανόν να έχει προβλήματα, αφού θα έρθει ενώπιος ενωπίω με τους αγρότες. Όχι με αυτούς που ο ίδιος θέλει να συζητήσει, αλλά με όποιον βρεθεί εκείνη την ώρα στο δρόμο του. Εάν ο υπουργός αποφασίσει να απέχει από την Agrotica, κάτι που ασφαλώς θα έβγαζε από το κάδρο της αντιπαράθεσης αγροτών – κυβέρνησης την έκθεση, θα υποστεί τις συνέπειες μιας δεινής πολιτικής ήττας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η προσφορά της Agrotica αναγνωρίζεται με θετικό τρόπο απ’ όλους τους εμπλεκόμενους με την αγροτική οικονομία της χώρας. Αποτελεί το θεσμοθετημένο κάθε δύο χρόνια ραντεβού των παραγόντων της οικονομίας που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό υπάρχουν περί τους 1600 εκθέτες. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι οι επισκέπτες της σε τέσσερις μόλις ημέρες θα ξεπεράσουν τις 120.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους αγρότες. Γι’ αυτό παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται συνέδρια και ημερίδες για πολλά από τα σημαντικά θέματα του αγροτικού χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα, που θα συναντηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, επέλεξαν να ζητήσουν χώρο για να συνεδριάσουν από τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, αλλά τελικά η συνεδρίαση, για λόγους πρακτικούς, θα γίνει στη Σίνδο. Πρόκειται για σήμα ότι αισθάνονται στην Έκθεση οικείο χώρο –ακριβώς εξαιτίας της Agrotica. Λίγο σαν το σπίτι τους.

Όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Agrotica προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στους αγρότες, οι οποίοι με μια επίσκεψή τους έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για πολλές εξελίξεις που αφορούν τη δουλειά τους. Από την άλλη η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες όσο πιο φιλόξενα μπορεί. Στην πραγματικότητα οι συνθήκες για μια δημιουργική γιορτή της αγροτικής οικονομίας στην «καρδιά» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας υπάρχουν. Θα είναι κρίμα κάτι να πάει στραβά και τελικά τα ρεπορτάζ να καταγράψουν ένταση και επεισόδια.