Skip to main content

Γιορτές και εκδρομές με κονδύλια ΕΛΚΕ αποδίδονται σε 3 καθηγητές ΑΠΘ

Κατηγορούνται ότι πήραν χρήματα για έρευνα και τα κατανάλωσαν σε γιορτές γενεθλίων, ντελίβερι, κεράσματα, αγορά ψυγείου και εκδρομές στη Χαλκιδική.

Τρεις καθηγητές του ΑΠΘ κατηγορούνται ότι έκαναν πάρτι με κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους για «απιστία σε βάρος ΝΠΔΔ» επειδή φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 90.000 ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την χρονική περίοδο 2007-2013.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ειδική ανακρίτρια Βασιλική Ζιώτου που θα λάβει τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Από την προκαταρκτική εξέταση των οικονομικών επιθεωρητών και του ΣΔΟΕ, προέκυψε ότι: Οι τρεις καθηγητές συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα Πολυτεχνείου, με χρηματοδότηση από τον  ΕΛΚΕ, πήραν χρήματα για δαπάνες έρευνας και τα κατανάλωσαν σε γιορτές γενεθλίων, σε ντελίβερι με παιδικά μπιφτέκια, κεράσματα, αγορά ψυγείου, εκδρομές στην Χαλκιδική και άλλα άσχετα έξοδα. Επίσης, ένας από τους κατηγορούμενους ενώ ήταν στο εξωτερικό φαινόταν ότι γευμάτιζε εντός Ελλάδος, σύμφωνα με παραστατικά που εντοπίστηκαν.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρξε σχετική καταγγελία ενώ η έρευνα ξεκίνησε, το 2007, με εντολή του πρώην εισαγγελέα του Άρειου Πάγου Γιώργου Σανιδά. Στη συνέχεια  έφθασε στα χέρια του πρώην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος ζήτησε  ενδελεχή έρευνα στους  Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (E.Λ.K.E.) και στα προγράμματα σίτισης και των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης.