Skip to main content

Γιώργος Τσίπρας για ομόφυλα ζευγάρια: Προβληματίζομαι για την παρένθετη κύηση

«Είμαστε λίγο φευγάτοι ως χώρα στο θέμα αυτό», είπε σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες, πολύ προοδευτικές στο θέμα των δικαιωμάτων και της ισότητας, η παρένθετη κύηση είναι απαγορευμένη

Προβληματισμούς για το ζήτημα της παρένθετης κύησης εξέφρασε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφορικά με τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με την τεκνοθεσία, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειε το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει την περασμένη εβδομάδα ισχυρές αναταράξεις στην Κουμουνδούρου, με τη διαφωνία του Παύλου Πολάκη να προκαλεί εσωτερικές διαμάχες, αλλά και επικοινωνιακό αλαλούμ, με τη σύγκρουση, μάλιστα, να μεταφέρεται και στην Κεντρική Επιτροπή, πριν δώσει σήμα… αποκλιμάκωσης ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δική του πρόταση νόμου, αναφέροντας παράλληλα ότι «μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί». «Και γω έχω προβληματισμό για το θέμα της παρένθετης κύησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ασκησε, ταυτόχρονα, κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «υπάρχουν κενά από την συνέντευξη Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «στρίβει δια του αρραβώνος» ζητώντας από τους διαφωνούντες να δηλώσουν αποχή και να μην καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Εμείς δεν έχουμε τέτοια στάση. Δεν υπάρχει κανείς βουλευτής που να μην στηρίζει την ισότητα απέναντι στο νόμο. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε, ενώ κατόπιν επανήλθε στο ζήτημα της παρένθετης κύησης.

«Είμαστε λίγο φευγάτοι ως χώρα στο θέμα αυτό», είπε σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες, πολύ προοδευτικές στο θέμα των δικαιωμάτων και της ισότητας, η παρένθετη κύηση είναι απαγορευμένη. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός, η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα θεσμοθετεί τη δυνατότητα παρένθετης κύησης για τα ομόφυλα ζευγάρια.