Skip to main content

Γυναίκα πιλότος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ προκαλώντας οργή στο Αφγανιστάν

Η εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει πως η νεαρή γυναίκα φοβόταν ότι θα κινδύνευε η ζωή της αν επέστρεφε στην πατρίδα της

Άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζήτησε η 25χρονη σμηναγός Νιλουφάρ Ραχμάνι, η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, μόλις ολοκλήρωσε τη 18μηνη εκπαίδευσή της. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η νεαρή γυναίκα φοβόταν ότι θα κινδύνευε η ζωή της αν επέστρεφε στην πατρίδα της.

Η Ραχμάνι είχε αποφοιτήσει από τη σχολή της αεροπορίας το 2012 και πιλόταρε μεταφορικά αεροσκάφη C-208. Το 2015 είχε τιμηθεί με το βραβείο «Θαρραλέες Γυναίκες» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είχε μετατραπεί σε σύμβολο της προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα της.  Η ίδια είχε σπάσει τα ταμπού και είχε εισβάλει σε «ανδροκρατούμενους χώρους». Ωστόσο, τόσο αυτή όσο κι η οικογένειά της δέχτηκαν απειλές από τους Ταλιμπάν αλλά και από ορισμένους συγγενείς τους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μετακομίσουν πολλές φορές. Η σμηναγός επρόκειτο να επιστρέψει στην Καμπούλ το Σάββατο, από τις ΗΠΑ, όπου είχε πάει προκειμένου να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα απορρίψει το αίτημα της 25χρονης: «Όταν ένας αξιωματικός παραπονιέται για ανασφάλεια και φοβάται τις απειλές, τότε τι να κάνουν οι απλοί άνθρωποι; Βρήκε μια δικαιολογία για τον εαυτό της, όμως έχουμε εκατοντάδες μορφωμένες γυναίκες και ακτιβίστριες που εργάζονται και για αυτές είναι ασφαλής η χώρα».

Μετά το αίτημα ασύλου, αναρτήθηκαν επικριτικά σχόλια για την 25χρονη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης του Αφγανιστάν.

Μεταξύ άλλων, την κατηγορούσαν ότι ξόδεψε χρήματα του κράτους για την εκπαίδευσή της και τώρα αποφεύγει τις ευθύνες της:

«Η Νιλουφάρ Ραχμάνι πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια από τις τσέπες του αφγανικού λαού για να πληρώσει τους διακινητές και να πάει στην Αμερική για να ζητήσει άσυλο».