Skip to main content

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Η τουρκική ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε μία δήλωση-σοκ προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα το μεσημέρι από την Κωνσταντινούπολη ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί σε «αμφισβητούμενη», όπως τη χαρακτήρισε, βραχονησίδα.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, πάντως, την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λογικά αναφέρεται στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Samos 24, μια ομάδα νεαρών έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα και τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.

Στην ενέργεια αυτή των Ελλήνων αναφέρεται και η τουρκική ιστοσελίδα Aydinlik, η οποία μάλιστα ανήρτησε και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Το ΥΠΕΘΑ αμφισβητεί το περιστατικό στη βραχονησίδα

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αμφισβητεί τόσο το γεγονός ότι τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαίο από τη βραχονησίδα όσο και το ότι Έλληνες τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.