Skip to main content

Γιατί «τρέμουν» οι Ελληνες τραπεζίτες-Η περίπτωση της Monde dei Paschi

Σε λιγότερο από 18 μήνες είναι προγραμματισμένο ένα δύσκολο πανευρωπαικό στρες τεστ, ωστόσο στην Ελλάδα κανείς δεν έχει αρχίσει να προετοιμάζεται.

Οι Έλληνες τραπεζίτες το πιστεύουν, ακράδαντα: Ο,τι συμβαίνει αυτό τον καιρό με την διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monde dei Paschi (MDP) αποτελεί οδηγό για το τι θα συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, από εδώ και στο εξής, σε ανάλογες περιπτώσεις. Κατ' επέκταση και στην χώρα μας, αν στο μέλλον τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα για εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα. Γι' αυτό και η περίπτωση της MDP αποτελεί και ένα είδος case study, στο οποίο όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους.

Ωστόσο, όπως λένε όσοι γνωρίζουν σε βάθος τις τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα μας, στην "ελληνική περίπτωση" υπάρχει και κάτι ακόμα, που εντείνει την ανησυχία: Ο φόβος μιας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης, που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος στην Αθήνα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές καλοκαιριού του 2018 - δηλαδή σε λιγότερο από 18 μήνες - είναι προγραμματισμένο ένα πολύ δύσκολο πανευρωπαϊκό στρες τεστ, ωστόσο στην Ελλάδα κανείς δεν έχει αρχίσει να προετοιμάζεται. Κι αυτό γιατί δεν έχουν λυθεί βασικά νομικά ζητήματα, αναφορικά με τη διαχείριση των επισφαλών δανείων. Συνεπώς, το άγχος και η αγωνία των τραπεζιτών είναι μεγάλα, αφού δεν βλέπουν καν φως στην άκρη του συγκεκριμένου τούνελ. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει.