Skip to main content

Γιατί το Ισραήλ «φοβάται» την Κύπρο για τα κοιτάσματα αερίου

Η Κύπρος είναι πιθανό να γίνει ένας από τους κύριους παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου και να καταστήσει ανενεργό το ισραηλινό κοίτασμα

Ελπίδες και μάλιστα μεγάλες δίνει η ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ από το Μιλάνο σχετικά με τα κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο. Ως γνωστόν, εκεί αναφέρεται ότι «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ». Το πιθανότερο είναι πως εκεί τελικώς υπάρχουν μεγαλύτερα κοιτάσματα, από τα αναμενόμενα.

Τι ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτές τις ελπίδες; Η ανησυχία που εκφράζεται από την πλευρά του Ισραήλ με δημοσίευμα στην εκεί εφημερίδα Globes. Εκεί αναφέρεται ότι «αν η Καλυψώ αποδειχθεί μια πραγματική ανακάλυψη, τα νέα δεν θα είναι καλά για το Ισραήλ».

Πώς εξηγείται αυτό πρακτικά;  Σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές συμβάσεις για το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, η Κύπρος είναι πιθανό να γίνει ένας από τους κύριους παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου και να προλάβει να το καταστήσει ανενεργό. Στην πραγματικότητα, να το καταστήσουν άχρηστο, καθώς, αν η Κύπρος κλείσει συμφωνίες πριν από το Ισραήλ για την προμήθεια αερίου, τότε το Λεβιάθαν μπορεί να καταστεί ασύμφορο. Κι έτσι, η Λευκωσία θα βγει νικήτρια σε αυτόν τον άτυπο αλλά πολύ κρίσιμο – από πολλές απόψεις – αγώνα δρόμου.