Skip to main content

Γιατί στοχοποιούνται οι χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου;

Για άλλη μια φορά η χριστιανική μειονότητα των Κοπτών της Αιγύπτου πέφτει θύμα της ισλαμιστικής βίας

Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα του ΙSIS σε εκκλησίες χριστιανών Κοπτών στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο να πλήξουν απλούς πιστούς, σε μια συμβολική για αυτούς ημέρα γιορτής. «Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη σειρά επιθέσεων. Η πρώτη σημειώθηκε πέρσι στις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης του προφήτη Μωάμεθ. Τότε έγινε μια βομβιστική επίθεση στην κοπτική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Κάιρο. Εκεί έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι», υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στη DW o Mάρκους Ρόντε, διευθυντής του γερμανικού παραρτήματος του διεθνούς ανεξάρτητου δικτύου Open Doors, το οποίο εστιάζει στον διαθρησκειακό διάλογο και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου υπάρχει ανάγκη.

Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρόντε τα φαινόμενα βίας κατά της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών άρχισαν να κλιμακώνονται μετά την καθαίρεση του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μούρσι. Αποκορύφωμα ήταν η μαζική καταστροφή χριστιανικών εκκλησιών στην Αίγυπτο τον Αύγουστο του 2013. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πολλοί Αιγύπτιοι που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους θεωρούν ότι ο νυν πρόεδρος και στρατηγός Αλ Σίσι, που βρίσκεται κοντά στον Πάπα των Κοπτών, ήταν υπεύθυνος για την καθαίρεση του Μούρσι. «Θεωρήθηκε ότι οι χριστιανοί έφεραν ευθύνη για την πτώση των Αδελφών Μουσουλμάνων», εκτιμά ο Μ. Ρόντε.

Σημαντική η θέση της Αιγύπτου

«Η Αίγυπτος έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στη Μ. Ανατολή. Η χώρα έχει τους περισσότερους χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή, με ποσοστό 10% στο σύνολο του πληθυσμού. Πέραν αυτού η Αίγυπτος, με το τζαμί Αλ Αζάρ και το Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ, αποτελεί το κέντρο της ισλαμικής διανόησης. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου. Υπάρχουν συχνά εδώ αντιπαλότητες. Ο ισλαμιστές έχουν ως στόχο να προσδώσουν ξανά στο σουνιτικό Ισλάμ της Αιγύπτου έναν ισχυρό ρόλο», εξηγεί ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του δικτύου Open Doors.

Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δίκτυο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Χριστιανούς της Αιγύπτου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν υπό το καθεστώς μόνιμου φόβου, παρατηρώντας ότι η κατάσταση βρίσκεται σε όξυνση ειδικότερα τους τελευταίους μήνες. Όπως σημειώνει ο Μ. Ρόντε, όπως το 2013 έτσι και τον περασμένο Δεκέμβριο, παρά τα σοβαρά πλήγματα που δέχτηκε η αιγυπτιακή κοπτική εκκλησία, πολλοί είναι οι πιστοί που δεν πτοήθηκαν. Το αντίθετο, όπως θυμάται ο ειδικός, πολλοί πήγαν ξανά στις εκκλησίες τους το βράδυ των επιθέσεων για τα προσευχηθούν και να συγχωρέσουν αυτούς που τους καταδιώκουν.

Απροστάτευτοι οι χριστιανοί ιδίως στις μεγάλες γιορτές

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Μ. Ρόντε, στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να προστατεύσει η κυβέρνηση Αλ Σίσι τους χριστιανούς Κόπτες. Οι επιθέσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. «Οι δράστες εμφανίζονται, κάνουν την επίθεση, και εξαφανίζονται.

Ή αυτοκτονούν με εκρηκτικά. Αυτά τα στοιχεία κάνουν δύσκολη την παροχή προστασίας. Αλλά σίγουρα πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια στις ίδιες τις εκκλησίες», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το Πάσχα και γενικά οι σημαντικές γιορτές της χριστιανοσύνης αποτελούν «στόχο» για τους τρομοκράτες του ISIS.

Ήδη μάλιστα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει ο ίδιος, ένα προπαγανδιστικό βίντεο με ευθείες απειλές κατά των χριστιανών. «Όταν συγκεντρώνεστε για να προσευχηθείτε να θυμάστε ότι βρισκόμαστε ανάμεσά σας για να σας σκοτώσουμε», λέγεται φρικιαστικά στο εν λόγω βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Φρίντελ Τάουμπε / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle