Skip to main content

Γιατί πέφτουν συνεχώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

«Δεν υπάρχουν και πολλοί ευρωπαϊκοί τίτλοι με τέτοιες αποδόσεις», σχολιάζουν οι fund managers για τα ελληνικά ομόλογα...

Aπό τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων δελεάζονται ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από την κινητικότητα που σημειώνεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. «Δεν υπάρχουν και πολλοί ευρωπαϊκοί τίτλοι με τέτοιες αποδόσεις», σχολιάζουν οι fund managers που έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες στο ράλι που πραγματοποιούν τα ελληνικά ομόλογα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του swap των τίτλων, οι οποίοι προέκυψαν μετά το PSI. Με απόδοση 4,27%, το δεκαετές ομόλογο τώρα βρίσκεται στα επίπεδα του Μαρτίου του 2008.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων αποδίδουν το ράλι κατά κύριο λόγο στο ίδιο το swap, το οποίο ενίσχυσε τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων και όχι στην υιοθέτηση του θετικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία από τους επενδυτές. Εχει, δηλαδή, κυρίως «τεχνικό» χαρακτήρα.

Βεβαίως, το γεγονός ότι η αξιολόγηση κύλησε γρήγορα και χωρίς «ατυχήματα» βοήθησε, αλλά δεν είναι αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι κινητήρια δύναμη αποτελεί και η –βάσιμη– προσδοκία αναβάθμισης, προσεχώς, της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τώρα την επόμενη κίνηση: την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Αν γινόταν τώρα η έκδοση του 7ετούς, το πιθανότερο είναι ότι θα έβγαινε με επιτόκιο 3,8%.