Skip to main content

Γιατί όλοι ενδιαφέρονται για τη μη συστημική Τράπεζα Αττικής

Η Τράπεζα Αττικής, επειδή ακριβώς δεν είναι συστημική, δεν είναι εποπτευόμενη – τουλάχιστον απευθείας - από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ενδεχομένως, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: Μα γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη μη συστημική Τράπεζα Αττικής; Και η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν: Μα ακριβώς επειδή είναι «μη συστημική». Γιατί, τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, η Τράπεζα Αττικής, επειδή ακριβώς δεν είναι συστημική, δεν είναι εποπτευόμενη – τουλάχιστον απευθείας - από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αλλά παραμένει στον απόλυτο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως και οι όποιες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν απομείνει σε λειτουργία. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, πέραν όλων των άλλων, εξακολουθεί να συγκεντρώνει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτες χώρες (αραβικές χώρες, Ιράν κα). Γιατί, στο σύνολο τους, οι «τρίτοι» ενδιαφερόμενοι δεν επιθυμούν να μιλούν για assets όταν ακόμα και η διαπραγμάτευση της «περνά» από την ΕΕ. Από τη στιγμή λοιπόν που η Αττικής έχει αυτό το «πλεονέκτημα», εύκολα, κάποια στιγμή, μπορεί να εξελιχθεί σε πολύφερνη νύφη του συστήματος. Για αυτό και όλοι έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην περίπτωση της.

Και γι αυτό είχαν μεγάλη σημασία οι αλλαγές στη διοίκηση της, που δρομολογήθηκαν αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Αλ. Αντωνόπουλος είναι ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ στη θέση της προέδρου τοποθετήθηκε η κα Αννα Πουσκούρη-Reiche.

Τέλος, να σημειωθεί τέλος ότι την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων και το αποτέλεσμα της θα ανακοινωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως είναι αναμενόμενο, τα αποτελέσματα της αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.