Skip to main content

Γιατί οι τράπεζες αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό

«Πανικός στον δρόμο των τεστ κοπώσεως». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του θρίλερ που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Πανικός στον δρόμο των τεστ κοπώσεως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του θρίλερ που διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης. Πολλά ακούγονται και γράφονται, όπως για παράδειγμα ότι αρκετά τραπεζικά ιδρύματα θα δυσκολευτούν να περάσουν τα stress tests. Σημειώνεται πως ειδικοί έχουν επανειλημμένα εκτιμήσει πως η Ισπανία ενδέχεται να χρειασθεί εξωτερική βοήθεια για να ανασυγκροτήσει το δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών της.

Τρεις, όμως, είναι οι ειδήσεις που ανησύχησαν πραγματικά την αγορά. Πρώτον, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, ότι ο μηχανισμός στήριξης των κρατών - μελών της ΕΕ που κινδυνεύουν με χρεοκοπία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διάσωση των τραπεζών τους και δεύτερον ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να εκφράσει την πεποίθησή της ότι τα «τεστ κοπώσεως» στα οποία θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποδείξουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της γηραιάς ηπείρου.

Η τρίτη και σημαντικότερη είδηση ήρθε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία δέχτηκε 346 τόνους χρυσού ως αντάλλαγμα για ρευστότητα σε συνάλλαγμα κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου. Γεγονός που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπουλάνε το χρυσό τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα, καθώς εντείνονται οι εντάσεις στη διατραπεζική αγορά. Τα swaps του χρυσού εμφανίζονται για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο και δείχνουν σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο, όταν η ελληνική κρίση προκαλούσε πλέον σοβαρή αναταραχή στις αγορές. Σε αυτά τα swaps, μια εμπορική τράπεζα πουλά το χρυσό της στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, συμφωνώντας να τον επαναγοράσει αργότερα. Τέτοιες συναλλαγές δεν αναφέρονταν στα έγγραφα κατά τα τελευταία χρόνια, κάτι που θεωρείται ενδεικτικό της προσπάθειας των τραπεζών να εξασφαλίσουν ρευστότητα από πηγές άλλες της διατραπεζικής αγοράς.

Πάντως η πρώτη είδηση θα μπορούσε να διαβαστεί και πιο αισιόδοξα. Η δήλωση του κ. Ρεν μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιες τράπεζες μείνουν μεταξεταστέες υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν για να περάσουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ σε αυτή τη κρίση μάς έχει συνηθίσει να παρεμβαίνει και να εμφανίζεται ως η φωνή της λογικής και ελπίζουμε και αυτή τη φορά να επιβεβαιωθεί. Όσο για τον χρυσό, ήταν είναι και θα είναι το χρυσό καταφύγιο όλων στις δύσκολες ώρες. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι αυτοί που δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις της κρίσης ήταν οι τραπεζικοί οίκοι. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ξαναπεί ο ρυπαίνων πληρώνει.

Όπως και να ‘χει το ζήτημα των stress tests αναμένεται να κυριαρχήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ύστερα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο και επομένως το ενδιαφέρον θα στραφεί στις επισημάνσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για την υγεία της οικονομίας, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.