Skip to main content

Γιατί ο Οκτώβριος θα είναι πολύ κρίσιμος για την ελληνική οικονομία

Εκείνον τον μήνα η κυβέρνηση θα έχει μία σημαντική εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως στο σκέλος των εσόδων

Ο Οκτώβριος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, για την ελληνική οικονομία, κατά το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κι αυτό γιατί τότε η κυβέρνηση θα έχει μία σημαντική εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, καθώς οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν τιθασευτεί και να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Βέβαια, το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου εξαμήνου οφείλεται στην επιβράδυνση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, στη μείωση των επιχορηγήσεων σε νοσοκομεία και ΥΠΕ-ΠΕΔΥ και στη μείωση των επενδυτικών δαπανών του κράτους. Οπότε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχισθεί και στο δεύτερο εξάμηνο.

Επίσης, η υιοθέτηση νέων «κόκκινων γραμμών» θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πρόσκαιρα οφέλη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές.

Συν τοις άλλοις θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν 95 από τα 113 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα. Γι' αυτό και στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν, ενώ ξέρουν ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται 2,1 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,53% του ΑΕΠ ή 6,62 δισ. Δηλαδή, τα πραγματικά δύσκολα, έπονται...