Skip to main content

Γιατί κρύβονται τα κυβερνητικά στελέχη από τις εξελίξεις;

Μεταξύ υπουργών, ακόμα και κορυφαίων, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι έχει απολεσθεί η πρωτοβουλία κινήσεων. Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Η απροθυμία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να στηρίξουν με παρεμβάσεις τους τις κυβερνητικές επιλογές, είναι κάτι το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό γραφείο τις τελευταίες ώρες. Στο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητη αυτή η ιδιότυπη αποχή, η οποία μάλιστα από κάποια στιγμή και μετά προκαλεί και έναν ελεγχόμενο προς το παρόν εκνευρισμό για συγκεκριμένα στελέχη, με αφορμή την στάση που κρατούν.

Ωστόσο και από «την άλλη πλευρά» ακούγονται γκρίνιες. Εν προκειμένω εστιάζονται στην επικοινωνιακή στρατηγική. Μεταξύ υπουργών, ακόμα και κορυφαίων, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι έχει απολεσθεί η πρωτοβουλία κινήσεων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Κοινή είναι η αίσθηση ότι «θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο παρεμβατικοί», και αντί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να τα δημιουργούμε. Κοινώς, αυτό που ζητείται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι να ηγείται και όχι να ακολουθεί ασθμαίνον.

Η γκρίνια εκατέρωθεν, πάντως, είναι γενικευμένη. Υπάρχει η ανησυχία ότι τα πάντα κινδυνεύουν να βαλτώσουν. Πέραν των όποιων άλλων εμποδίων από ένα δύσβατο για τις επενδύσεις περιβάλλον, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ευθυνοφοβία στη λήψη αποφάσεων, δεν λείπουν και τα αλληλοκαρφώματα για ευθύνες υπουργών στην καθυστέρηση απελευθέρωσης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, με τη ρίζα τους να τοποθετείται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι «αντί να τρέξουμε τα πράγματα, μένουμε κολλημένοι».