Skip to main content

Γιατί και πώς επιστρέφει το Grexit - Τι φοβάται η κυβέρνηση

Η ελληνική πλευρά φοβάται ότι αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα τότε οι Ευρωπαίοι θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στον Ιούνιο.

Η Voria.gr το έγραψε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας: Οι ψίθυροι για ενδεχόμενο νέο Grexit θα επανέλθουν στην επικαιρότητα, σε ευρωπαικό επίπεδο, άμεσα. Δύο μέρες μετά, το Politico.eu "ανέβασε" πρώτο θέμα το φόβο για την επιστροφή του Grexit. Μάλιστα, ήταν στη λίστα των πιο διαβασμένων ρεπορτάζ του, για πάνω από δύο μέρες. Και όπως είναι φυσικό, το γεγονός προκάλεσε συναγερμό στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά φοβάται ότι αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα και χαθεί το ορόσημο της 20ης Φερβουαρίου ή έστω των αρχών Μαρτίου, τότε οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στον Ιούνιο και ενδεχομένως αργότερα.

Η ίδια η Αθήνα, ενώ αρχικά φλέρταρε και η ίδια με την ιδέα, γρήγορα την εγκατέλειψε, όταν αντιλήφθηκε την παγίδα που πάει να στηθεί: πρόωρες εκλογές. Κι αυτό γιατί, με βάση τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία και τη διάθεση των δανειστών να μην υποχωρήσουν σε κανένα από τα ελληνικά αιτήματα, όλα έδειχναν και δείχνουν ότι "πάμε προς επανάληψη του καλοκαιριού του 2015". Το γεγονός, όμως, μπορεί να λειτουργήσει ως πυρηνική βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση!

Κατά συνέπεια, ακόμα αν επιχειρούνταν μια πολιτική εκμετάλλευση της "αντίστασης" που υποτίθεται ότι προβάλλεται από την ελληνική πλευρά, το κόστος θα ήταν τεράστιο για την χώρα, αφού θα έφτανε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Κι αυτό καμία κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το αναλάβει.