Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμη η εβδομάδα για τα ελληνικά ομόλογα

Το spread του δεκαετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης απ' όπου και ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η πορεία διακύμανσης της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Κι αυτό γιατί μετά την απογοητευτική εικόνα του προηγούμενου δεκαπενθήμερου, λόγω κυρίως της αναταραχής που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές, ακoλούθησε μια διακοπή των πωλήσεων στα κρατικά ομόλογα, κυρίως λόγω της εν πολλοίς απρόσμενης διπλής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.

Συνεπώς, όλοι περιμένουν αυτή την εβδομάδα για να διαπιστώσουν που θα «καθίσει» η αγορά, καθώς την Παρασκευή επανήλθαν οι πωλητές αλλά με περιορισμένο όγκο συναλλαγών και μικρές μεταβολές στις διακυμάνσεις των τιμών και των αποδόσεων.

Πάντως, η απόδοση του προσφάτως εκδοθέντος επταετούς ομολόγου από 3,99% στη συνεδρίαση της Πέμπτης ανήλθε στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας στο 4% ενώ άνοδος της απόδοσης στο 3,34% από 3,32% εμφανίζει και το πενταετές ομόλογο. Αντίθετα η τιμή και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παραμένει σταθερή, χωρίς διακυμάνσεις. Κι αυτό είναι θετικό γεγονός.

Το spread του δεκαετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 366 μονάδες βάσης απ' όπου και ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αποδόσεις στις τρεις καλυμμένες τραπεζικές ομολογίες, που  εμφανίζουν την εξής εικόνα: Εθνική 2,03%, Eurobank 2,33% και Alpha Bank 2,72%. Στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα οι τιμές και οι αποδόσεις διαμορφώνονται ως εξής: η τιμή του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 102,74 λεπτά του ευρώ και η απόδοση στο 2,83%, η τιμή του ομολόγου της Μυτιληναίος φθάνει στα 101,05 λεπτά και η απόδοση διαπραγματεύεται στο 2,88%.