Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμη η αυριανή μέρα για το λιμάνι....

Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με θέμα το master plan των επενδύσεων που έχει καταθέσει η κινεζική Cosco

Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με θέμα το master plan των επενδύσεων που έχει καταθέσει η κινεζική Cosco για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Το πρόγραμμα ύψους 600 εκατ ευρώ, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι οιωνοί δεν δείχνουν να είναι και τόσο θετικοί. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων είναι αρνητική για την υιοθέτηση και υλοποίηση του. 

Η πλευρά της Cosco αντιτάσσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θίγονται αρχαιότητες καμίας μορφής, αλλά αντιθέτως εξυπηρετούνται βασικές ανάγκες του λιμανιού. Για παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού, των logistics κι άλλων υπηρεσιών, που μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα βελτιωθούν, σε επίπεδο υποδομών. Ωστόσο η άλλη πλευρά προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να πείθεται.

Νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν πάντως ότι ενδεχομένως αύριο να πάμε για αναβολή. Τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο; Την επανακατέθεση του master plan λίγο αργότερα οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρχουν σαφώς καλύτερες πιθανότητες υιοθέτησης του.

Τίποτα, ωστόσο, δεν προδικάζει – ακόμα κι έτσι – τις εξελίξεις. Το γεγονός, όπως έχει γράψει ξανά πρόσφατα η Voria.gr, προβληματίζει και το μάνατζμεντ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Κι αυτό γιατί προτίθεται επίσης να προχωρήσει σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να συναντήσει εμπόδια ανάλογα με αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΛΠ.