Skip to main content

Γιατί είναι κρίσιμη η 26η Μαρτίου για το Μέγαρο Μαξίμου

Τότε είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τουρκία, για να εξετάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της

Μια κρίσιμη ημερομηνία έχουν κυκλώσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: 26 Μαρτίου. Ο λόγος; Για τότε είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική συνάντηση, Τουσκ, Γιούνκερ και Ερντογάν, για να εξετάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της τελευταίας.

Ωστόσο, η συνάντηση Κορυφής της Βάρνας διασυνδέεται πλέον με τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας τη θέση των «27» κρατών-μελών που συμμετείχαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο, επέκρινε την Άγκυρα και στήριξε τη Λευκωσία και την Αθήνα, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι η στάση της Τουρκίας παραπέμπεται στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 22-23 Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση της συνάντησης στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της Αθήνας, στο πλαίσιο της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να σαμποτάρει τη σύνοδο της Βάρνας, μποϋκοτάροντας την πραγματοποίησή της, όπως έχει τη δυνατότητα.