Skip to main content

Γιατί είναι απαραίτητοι στο Χρηματιστήριο ιδιώτες και θεσμικοί

Η επενδυτική διαδρομή θα πρέπει να είναι «δίκαιη» και ασφαλής έτσι ώστε το αποτέλεσμα να εξαρτάται μόνο από την ορθή ή λάθος επενδυτική επιλογή.

Γράφει ο Επενδυτής

 

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της κρίσης ότι σε δημόσιες εκδηλώσεις όλοι συμφωνούμε. Συμφωνούμε όμως στη γενική ιδέα. Με την πρώτη προσπάθεια όμως εξειδίκευσης αρχίζουν οι διαφωνίες. Πολύ συχνά δε, εμφανίζεται ένα βαθύ χάσμα στην επαγγελματική περιοχή μας ή ακόμα και στην κοινωνία. Θα πρέπει να πάρουμε το ρίσκο σήμερα, να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να θέσουμε ζητήματα που απασχολούν την αγορά και τους συμμετέχοντες. 

Οι επιχειρήσεις αλλά και οι θεσμοί εδράζονται στην κοινωνία. Στην κοινωνία υπάρχουν οι πελάτες αλλά και οι εργαζόμενοι. Από την κοινωνία πρέπει όλοι να λάβουμε την νομιμοποίηση για τα επόμενα βήματα. Κανείς δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά, χωρίς αυτή την αποδοχή. Πολύ δε περισσότερο να τεθεί η αγορά στο επίκεντρο της οικονομικής και επενδυτικής ζωής. Και η κοινωνία τοποθετείται θετικά, όταν νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Συχνά διαπιστώνεται ότι η αντίσταση στην αλλαγή είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί λέει, η αλλαγή «ξεβολεύει». Η αλλαγή προβάλλεται ως κάτι δύσκολο και επώδυνο. Λογικό είναι να υπάρχει αντίσταση. Είναι η φυσική τάση της φύσης. Το κριτήριο όμως για την αλλαγή πρέπει να είναι: ωφελεί τους πολλούς ή τους λίγους, εξασφαλίζει το αύριο ή εξυπηρετεί μόνο το σήμερα;

Το χρηματιστήριο, για παράδειγμα, έχει ζωή 141 χρόνων. Και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του στο μέλλον, θα πρέπει οι πολλοί να είναι ικανοποιημένοι, να λειτουργεί δε σα μαγνήτης όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους ξένους επενδυτές. Δεν είναι κληρονομία η αγορά, είναι δάνειο από τη νέα γενιά που πρέπει να επιστραφεί σε αυτή με τις σχετική υπεραξία και προσόδους.

Οι επενδυτικοί προορισμοί είναι πολλοί. Ο καθένας με διαφορετική πρόταση, προσπαθεί να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Θα ήταν σφάλμα να ανταγωνιστούμε με βάση το χαμηλό κόστος ... γιατί πάντα θα υπάρχουν φτηνότεροι από εμάς.

Θα πρέπει να ανταγωνιστούμε ως μια ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει θεσμική ανάπτυξη και κράτους δικαίου, ως μια αγορά κεφαλαίου που είναι συμβατή και αναγνωρίσιμη από τους διεθνείς επενδυτές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί περιοχές με μεγάλη ρευστότητα αλλά και επιθυμία για υψηλές αποδόσεις. Οι περιοχές αυτές αφορούν τόσο στην καθιερωμένη επενδυτική βάση αλλά κυρίως νέες περιοχές που αναπτύσσονται. Πρέπει το οικοσύστημα να αποκτήσει σφαιρική όραση και να προσανατολίζεται και βόρεια και δυτικά αλλά και ανατολικά.

Για μια σταθερή και βιώσιμη αγορά απαιτείται να συμμετέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι. Οι εγχώριοι επενδυτές στέλνουν μηνύματα εμπιστοσύνης στους ξένους (κανένας ξένος δεν εμπιστεύεται μια αγορά αν δεν την εμπιστεύονται πρώτα οι ντόπιοι), οι θεσμικοί συμβάλλουν στη σταθερότητα του συστήματος, οι δε ξένοι συμβάλλουν με το μέγεθος τους στη ρευστότητα της αγοράς.

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα μιας επένδυσης, δεν υπάρχει καλός και κακός χρονικός ορίζοντας. Ακόμα και χρονικός ορίζοντας ορισμένων δευτερολέπτων είναι αξιοποιήσιμος (βλέπε αλγοριθμικές και υψηλής συχνότητας συναλλαγές). Συμβάλλουν στη ρευστότητα της αγοράς και μειώνουν το κόστος συναλλαγών (το spread δηλαδή).

Επίσης, η κατεύθυνση της συναλλαγής (αγορά ή πώληση) δεν είναι στοιχείο προς αξιολόγηση. Για να υπάρχουν αγοραστές πρέπει να υπάρχουν πωλητές και επίσης δεν θα υπάρχουν αγοραστές αν η πώληση δεν είναι εύκολη και απροβλημάτιστη.

Όλοι είναι αποδεκτοί και χρήσιμοι, αρκεί η συμπεριφορά τους να είναι συμβατή με τους κανόνες. Αξιολογείται όμως, ο τρόπος τοποθέτησης στην αγορά. Οι σκόπιμα βίαιες και μεγάλου όγκου κινήσεις που δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις δεν είναι συμβατές με την ορθή λειτουργία της αγοράς, και δεν είναι αποδεκτές.

Η επενδυτική διαδρομή θα πρέπει να είναι «δίκαιη» και ασφαλής (διαφάνεια και ίση μεταχείριση) έτσι ώστε το αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) να εξαρτάται μόνο από την ορθή ή λάθος επενδυτική επιλογή.

Το επενδυτικό ρίσκο το αναλαμβάνει ο επενδυτής εξολοκλήρου. Οι συμμετέχοντες της αγοράς, οι εποπτικές αρχές και το κράτος εξασφαλίζουν τη διαμόρφωση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος χωρίς τοξικά προϊόντα και συμπεριφορές.

Η σύγκλιση επί αυτών των θεμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των προτάσεων και λύσεων που πρέπει να συζητηθούν. Η κρίση είναι ευκαιρία συγκέντρωσης και περισυλλογής. Δεν θα πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία!