Skip to main content

Γιατί όλο και περισσότεροι ξένοι θέλουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα

Τι λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά κατοικίας.

Η καλύτερη των τελευταίων έτων αναμένεται ότι θα είναι η φετινή πορεία της αγοράς εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%.

Μάλιστα, η ΤτΕ έσπευσε και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα στοιχεία της σχετικά με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016. Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο έτος, η ετήσια αύξηση των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά κατοικίας, ήταν εν τέλει 45,3%, δηλαδή συνολικά 270 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση (186 εκατ. ευρώ το 2015). Και συνεχίζει ανοδικά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο προσιτές συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν και σαφώς πιο ελκυστικές σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφών εξοχικής κατοικίας, επιφάνειας 120 τ.μ. στην Ελλάδα στοιχίζει περί τα 2.700 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντας την χώρα έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφών είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ/τ.μ.