Skip to main content

Γιατί οι Έλληνες έγιναν ξαφνικά λάτρεις των ροζέ κρασιών

Από το Calliga και το Αγιωργίτικο του Τσάνταλη της δεκαετίας του '70, στη ροζε-μανία με το Miraval των Μπραντζελίνα και στην άνθηση των ελληνικών ροζέ

Μέχρι πρότινος στην Ελλάδα οι λάτρεις των κρασιών χωρίζονταν σε οπαδούς των λευκών και των ερυθρών οίνων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα ροζέ κρασιά ήρθαν να αποδείξουν όχι μόνο ότι στους δύο... τρίτος χωρεί αλλά αναδεικνύονται και σε ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της αγοράς με ιδιαίτερα αξιόλογες ετικέτες και πιστούς καταναλωτές.

Όπως θυμάται και αφηγείται στη Voria.gr ο δημιουργός του «Κτήμα Κυρ Γιάννη» και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τα πρώτα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '70 από τον Καλλιγά και τον Τσάνταλη ακουλουθώντας τα χνάρια της πορτογαλικού Mateus Rose που πουλούσε εκατομμύρια φιάλες σε όλη την Ευρώπη. Το Calliga Ροζέ και το Αγιορείτικο του Τσάνταλη μπήκαν δυναμικά σε εστιατόρια, κάβες και στον μπουφέ της ελληνικής οικογένειας.

Από τότε, όμως, και για πολλά χρόνια τα ροζέ κρασιά που ήταν κυρίως sec και demi-sec ήταν παρεξηγημένα και υποτιμημένα, καθώς τα θεωρούσαν κατώτερης ποιότητας ή αποκλειστικά «γυναικεία». «Ακούγονταν τρομερά πράγματα, όπως ότι το ροζέ έβγαινε από ανάμειξη του κόκκινου με το λευκό κρασί», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης των Βορεινών στη Casa Bianca που ήταν αφιερωμένη στα ροζέ κρασιά των οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας.

Όταν η Μπραντ και η Αντζελίνα αγόρασαν το Μιραβάλ

Το ροζέ κρασί πέρασε στην αντεπίθεση την τελευταία πενταετία με νέες ετικέτες και από εξαιρετικές ελληνικές και ξένες ποικιλίες. «Η στροφή στο ροζέ κρασί δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Μπουτάρης.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος των μέχρι πρότινος αχώριστων Μπραντζελίνα, που αγόρασαν το 2008 έναντι 50 εκατ.ευρώ το Σατό Μιραβάλ στη γαλλική Προβηγκία. Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, σε συνεργασία με την θρυλική οικογένεια οινοποιών Perrin, έβγαλαν για πρώτη φορά το 2013 το Miraval Rose από τους αμπελώνες του κτήματος και από τότε το κρασί τους γίνεται ανάρπαστο παγκοσμίως παρασύροντας και τα άλλα ροζέ της Προβηγκίας.

«Τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως είναι το Σεν Τροπέ, η Μύκονος και το Σεν Μπαρτς. Στο Σεν Τροπέ και το Σεν Μπαρτς το ροζέ έρεε άφθονο τα προηγούμενα χρόνια και από φέτος κατέκτησε και τη Μύκονο. Κατά κύριο λόγο οι θαμώνες της Μυκόνου έπιναν ροζέ της Προβηγκίας αλλά έπαιξαν δυνατά και πολλές ελληνικές ετικέτες», αναφέρει ο Στέλιος Μπουτάρης.

Ο ίδιος εκτιμά το μερίδιο των ροζέ κρασιών στην ελληνική αγορά στο 10% με ανοδικές τάσεις.  «Το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο δίνουν πολύ ωραία ροζέ. Πλέον, όμως, ροζέ κρασιά παράγονται από όλες σχεδόν τις ποικιλίες, ακόμη και από μοσχοφίλερο», προσθέτει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Στέλιο Μπουτάρη, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ετοιμάζει ένα ένα νέο ροζέ του τύπου της Προβηγκίας, το οποίο θα προστεθεί στις τρεις υπάρχουσες επιτυχημένες ετικέτες στην κατηγορία των ροζέ οίνων Ακακίες, Ακακίες αφρώδες και Παράγκα ροζέ.

Το μόνο που φαίνεται να απειλεί την ανοδική πορεία των ροζέ κρασιών στην παγκόσμια αγορά είναι το διαζύγιο του διάσημου ζεύγους του Χόλυγουντ, που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και μεταξύ των ανθρώπων του κρασιού. Ήδη εκφράζονται φόβοι για το μέλλον της ετικέτας Miraval Rose, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου Decanter, τον Αύγουστο στην Προβάνς κυκλοφόρησαν φήμες ότι το Σατό Μιραβάλ πωλείται, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται μέχρι σήμερα.

Η Βόρεια Ελλάδα και τα ροζέ κρασιά

Στην ελληνική αγορά του ροζέ οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας έχουν να επιδείξουν πολλά και αξιόλογα κρασιά. Κάποιες από τις ετικέτες που είχαν και παρουσία στην εκδήλωση των Βοροινών για τα ροζέ είναι:

Έμμετρος Λόγος -Tsantali
Κατώγι Αβέρωφ - Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ
Κτήμα Γκλίναβος -Κυρά Φροσύνη
Ζοίνος-Aurelia
Κτήμα Βογιατζή - Κτήμα Ροζέ
Κτήμα Δύο Φίλοι -Δύο Φίλοι
Κτήμα Στεργίου - Ορεστίς
Κτήμα Άλφα -Rose
Κυρ-Γιάννη - Ακακίες, Akakies Sparkling
Βαένι Νάουσα -Μακεδονικός
Κτήμα Φουντή - Ροζέ Φουντή
Μπουτάρη Νάουσα - Rose demi sec
Έλινος-Έλινος Ροζέ
Κτήμα Χατζηβαρύτη-Chloe
Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου -Ερωδιός
Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη- Claudia Rose
Κτήμα Πόρτο Καρράς-Rose
Μυλοπόταμος Οίνου Αγ.Όρους -Οινόμελι
Κτήμα Βιβλία Χώρα- Βιβλία Χώρα Ροζέ
Κτήμα Παυλίδη-Thema Rose
Τσάνταλη-Kanenas