Skip to main content

«Γιατί η Ελλάδα παραμένει στόχος των κερδοσκόπων»

Κάτι παραπάνω από ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφορικά με τα spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.
Κάτι παραπάνω από ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφορικά με τα spreads των ελληνικών κρατικών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος Μάιου πολύ δύσκολα θα σημειωθεί αποκλιμάκωση, καθώς κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία γνωρίζουν τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου σε δανεικά, θα τα κρατάνε σε πολύ υψηλά επίπεδα, για να αντλήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι παρά τα όποια προβλήματα της, η ελληνική οικονομία δε «δικαιολογεί» spreads άνω των 300 μονάδων βάσης κι ότι το γεγονός πως αυτά παραμένουν κολλημένα στα 330 ή και παραπάνω έχει να κάνει καθαρά με κερδοσκοπία. Κατά συνέπεια οι πιθανότητες γρήγορης μείωσης - παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται δημοσίως - είναι περιορισμένες. «Πού αλλού θα βρουν απόδοση της τάξης του 5,94%, όπως έγινε την Μεγάλη Δευτέρα;» Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν από το οικονομικό επιτελείο και απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, τουλάχιστον με ευκολία. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, αποκαλύπτονται και οι πραγματικές αιτίες της κακοδαιμονίας της ελληνικής οικονομίας, το τελευταίο διάστημα.