Skip to main content

Γιατί αισιοδοξούν οι ξένοι για την ελληνική οικονομία

Όλοι παραδέχονται ότι η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση.

Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας, η προσοχή όλων να αναλώνεται στη day to day διαχείριση των προβλημάτων, ωστόσο, εκτός συνόρων, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι κι ενδεχομένως  πιο αισιόδοξοι, εξ' αυτού του λόγου. Σύμφωνα με παράγοντες, που παρακολουθούν τα γεγονότα εξ' αποστάσεως, είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Ολοι παραδέχονται ότι μπορεί η οικονομία στη χώρα να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ωστόσο προσθέτουν ότι έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη. Αρα, όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην τελική κρίση, όπως και το γεγονός ότι οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση της χώρας, επιμένουν είναι ενθαρρυντική.

Και δεν ξεχνούν, στις αναλύσεις τους να αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Βεβαίως, όλοι παραδέχονται η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι πιθανό...