Skip to main content

Γιατί αισιοδοξούν οι Έλληνες τραπεζίτες ενόψει του νέου stress test

Οι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων για το 2017 που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM, πρέπει πάση θυσία να επιτευχθούν.

Δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών που αισιοδοξούν για το επικείμενο stress test του 2018 της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνουν η νέα δοκιμασία της ευρωτράπεζας είναι περισσότερο τυποποιημένη και σαφώς πιο ήπια σε σχέση με την προηγούμενη που εξέτασαν σε βάθος τα χαρτοφυλάκια δανείων των εγχώριων τραπεζών τους και δοκίμασαν τις αντοχές τους σε πολύ δυσμενή σενάρια ύφεσης.

Επιπλέον μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας η αβεβαιότητα μειώνεται δραστικά, οι συνθήκες βελτιώνονται και η οικονομία θα επανέλθει από το δεύτερο μισό του έτους σε θετική πορεία ενώ ακόμα θετικότερη θα είναι η εικόνα του 2018.

Το κρίσιμο μέτωπο, αναγνωρίζουν είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Όπως τονίζουν οι σχετικοί στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων για το 2017 που έχουν συμφωνηθεί με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, πρέπει πάση θυσία να επιτευχθούν.

Σημειώνεται ότι το stress test του 2018 θα βασιστεί στα μεγέθη του 2017, θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και τα αποτελέσματά του αναμένεται να δημοσιευτούν στα μέσα του έτους. Τέλος να σημειωθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες, για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για τα τεχνικά ζητήματα του stress test μεταξύ των τραπεζών με τους επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Και έπεται μακρά συνέχεια.