Skip to main content

Γιατί έρχονται οι Αμερικανο - Εβραίοι στην Ελλάδα

Από την Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η επίσκεψη περισσότερων από 50 ηγετών του συγκεκριμένου λόμπι
Του Σπύρου Νάννου

Μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητο, ωστόσο η έλευση της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας θα συνοδευτεί και από μια μεγάλη αντιπροσωπία του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι με προφανείς σκοπούς, δίνοντας συνέχεια στην επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο λόμπι, να σημειωθεί, πως έχει την ίδια ισχύ και με αυτήν των άλλων δύο σημαντικών λόμπι στην Ουάσιγκτον, της αμυντικής βιομηχανίας και των εταιριών πετρελαίου. Η επίσκεψη, που θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη για προφανείς λόγους, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο που η ενέργεια και η συζήτηση για το Αιγαίο και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες θα βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Το Ισραήλ εντόπισε κοιτάσματα φυσικού αερίου (Λεβιάθαν) στη δική του ζώνη ευθύνης (ΑΟΖ), ανάλογες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κύπρο, ενώ σημαντικές είναι οι ενδείξεις για το νότιο τμήμα της Κρήτης και το Καστελόριζο.

Οι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι, όπως διαρρέεται, είναι ανοιχτοί, ώστε να «ακούσουν» ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα όσα θα τους προτείνει, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια. Οι ίδιοι, άλλωστε, έχουν δείξει μια θετική διάθεση για στενή συνεργασία σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον, την ίδια ώρα που το ίδιο δεν ισχύει για την Τουρκία.

Ειδικότερα, αρκετοί από τους ηγέτες τους δεν έκρυψαν πρόσφατα την έντονη δυσφορία τους για τις τουρκικές πολιτικές απευθείας έναντι του Ισραήλ, αλλά και για τις γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας, που δυνητικά θα μπορούσαν να βλάψουν το εβραϊκό κράτος, θέλοντας μάλιστα με την επίσκεψή τους στην Ελλάδα να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την γείτονα χώρα, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα όσα έγιναν στο Ερζερούμ. Κανείς δεν μπορεί να λησμονεί πως η επίσκεψη γίνεται σε μια εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο.

Άλλωστε, πολλοί έχουν πει ήδη πως σε συνδυασμό, η επίσκεψη του εβραϊκού λόμπι, αλλά και της Χίλαρι Κλίντον, έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρείται από τα πρόσωπα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο λόμπι, με αποτέλεσμα να σταλθούν ποικίλα μηνύματα με πολλούς παραλήπτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να έρθει στην χώρα μας, όταν έμαθε πως την ίδια εποχή θα πραγματοποιούσε επίσκεψη και η μεγάλη αντιπροσωπεία του εβραϊκού λόμπι.

Να σημειωθεί ιδιαίτερα - και όπως προαναφέρθηκε - πως η επίσκεψη είχε αποφασιστεί όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάρτιο και στη συνέχεια η προετοιμασία έγινε από τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Βασίλη Κακαρέλη.