Skip to main content

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί το Βερολίνο και αυτό δεν είναι άλλο από την Ιταλία...

Ο,τι είναι να γίνει με την Ελλάδα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μάλλον θα γίνει ως τον προσεχή Οκτώβριο. Ακόμα και πρόωρες εκλογές. Αυτό διαρρέουν, μεταξύ άλλων, οι ψιθυριστές, που κινούνται πέριξ των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνουν, στηρίζουν αυτή την άποψη τους σε δύο βασικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα στο ότι:

Αμέσως μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και κανείς στην ΕΕ δεν θέλει να έχει το ελληνικό πρόβλημα στα πόδια του.

Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί το Βερολίνο και δεν είναι άλλο από την Ιταλία, της οποίας η προοπτική να «σκάσει» δεν είναι πλέον και τόσο μακρινή, όσο νομίζουμε...

Συνεπώς, υποστηρίζουν, η Γερμανία έως τότε θα δώσει την – όποια -  λύση θα επιλέξει για την Ελλάδα (όπως ακριβώς έκανε και το φθινόπωρο του 2014), στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη, φροντίζει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα συνολικά, καταργώντας το Washington Group και αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Eurogroup. Ο νέος επικεφαλής του, Σεντένο, κρίνεται ως εξαιρετικά «μαλακός» στις ελληνικές απαιτήσεις, γι αυτό και θα παραμερισθεί, μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό το Βερολίνο κρατάει ως προνομιακή συνομιλητή του για το ελληνικό ζήτημα μόνο το Παρίσι και αυτό υπό όρους κι επειδή το έχει ανάγκη.