Skip to main content

Γιατί επενέβησαν οι Αμερικανοί σε ένα «επεισόδιο ρουτίνας»;

Η υπόθεση σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, κρινόμενη από άλλη πλευρά, δίνει κάποιες εξηγήσεις σε ερωτήματα που δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις

Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που θέλησε η κυβέρνηση να παρουσιάσει, και κρινόμενα από άλλη πλευρά, δίνουν και κάποιες εξηγήσεις σε ερωτήματα που υπήρχαν και δεν δόθηκε ποτέ απάντηση.

Το κύριο ερώτημα στο οποίο η κυβέρνηση δεν θέλησε να απαντήσει, και προκάλεσε σοβαρές οι υπόνοιες, είναι γιατί ανακοίνωσε ένα περιστατικό το πρωί της Παρασκευής, ενώ συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης; Μάλιστα δε, η ανακοίνωση έλεγε ότι οι ένοπλοι Έλληνες συνελήφθησαν την Πέμπτη, χωρίς να αναφέρει ώρα, και μας έδωσε την εντύπωση ότι το περιστατικό συνέβη Πέμπτη βράδυ, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση.

Γι’ αυτό, και δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η εξήγηση ότι εκ λάθους εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος. Βράδυ και κακοκαιρία, δεν είναι περίεργο. Όμως, μέρα μεσημέρι και με τον έναν ένοπλο γνώστη της περιοχής, πώς μπορεί να έγινε λάθος, όση κακοκαιρία και αν υπήρχε;

Αλλά, και στις φωτογραφίες κατά την προσαγωγή τους, δεν είδαμε να φορούν αδιάβροχα ή ενισχυμένα μπουφάν οι συλληφθέντες.

Το άλλο περίεργο, αναπάντητο και αυτό, είναι η ανακοίνωση του ΓΕΣ που έγραφε ότι η περίπολός μας «φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος». Αλλά, πώς βιάστηκε το ΓΕΣ να μιλήσει για σύλληψη σε τουρκικό έδαφος, αφού δεν είχε καμιά επαφή με τους Έλληνες ενόπλους; Το διαβεβαίωσαν οι Τούρκοι, ή συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρότερο, που το απέκρυψε η ελληνική κυβέρνηση;

Στελέχη από το Δ΄ Σώμα Στρατού επικοινώνησαν με το έγκυρο viadiplomacy.gr τα οποία ανέφεραν πως οι αξιωματικοί ήταν αδύνατον να χαθούν, αφού το συμβάν έγινε μέρα μεσημέρι και τα δέντρα έχουν βαφτεί και είναι ορατά και από μεγάλη απόσταση. Αυτό που εξοργίζει τα στελέχη του Στρατού είναι η διαχείριση του προβλήματος τα οποία κάνουν λόγο για στάση του ΓΕΣ το οποίο ουσιαστικά άδειασε τους αξιωματικούς του με την ανακοίνωση.

Πρέπει βεβαίως να τονιστεί, ότι το ΓΕΣ δεν θα έβγαζε καμιά ανακοίνωση αν δεν είχε την εντολή από τον πολιτικό του προϊστάμενο που είναι ο Πάνος Καμμένος. Και αν ερωτήσει κάποιος, τι λόγο είχε το ΓΕΣ να κάνει λόγο ότι η σύλληψη έγινε σε τουρκικό έδαφος, ενώ δεν συνομίλησε κανείς με τους συλληφθέντες, η απάντηση είναι απλή. Για να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να προβεί σε άλλες ενέργειες αν αποδεικνυόταν απαγωγή στρατευμένων.

Και βγήκε ο Κουβέλης με τον Τζανακόπουλο, να μας λένε ότι πρόκειται για συνηθισμένο περιστατικό, και ότι μόλις τελειώσουν τα διαδικαστικά, οι στρατευμένοι θα επιστρέψουν. Δεν εξηγούν όμως, για ποιο λόγο ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ μίλησε και για ανάμιξη των Αμερικανών, αν επρόκειτο για απλό επεισόδιο; Θα ασχολούνταν οι Αμερικανοί για ένα επεισόδιο ρουτίνας;

Και είναι δυνατόν, να θεωρεί το ΓΕΣ ότι πρόκειται για επεισόδιο ρουτίνας, όταν η τουρκική πλευρά δημοσιεύει φωτογραφίες ατιμωτικές για την Ελλάδα, υποχρεώνοντας τους στρατευμένους να κρύβουν το πρόσωπό τους, ως κοινοί ποινικοί εγκληματίες, ίσως και για να μη φανούν σημάδια βίας; Δεν πρόκειται επομένως για είναι μια κοινή, τυπική περίπτωση.

Επ’ αυτού, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, εξέφρασε τι ίδιες αμφιβολίες, μιλώντας στον Realfm 97,8: «Όταν ο τουρκικός Τύπος έχει υιοθετήσει ένα ολόκληρο σενάριο σε όλη του την έκταση και βλέπουμε αυτό που ήταν ένα φαινόμενο ρουτίνας ξαφνικά να διογκώνεται, θα μου επιτρέψετε να σκεφτώ ότι μπορούμε να έχουμε μέχρι και επίπεδο ενέδρας. Γιατί συνάδει με την κλιμάκωση που κάνει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες».

Ο Ι. Μάζης εξέφρασε τον φόβο ότι η υπόθεση θα τραβήξει πολύ μακριά και ότι «μέσα στον μήνα ίσως δούμε κι άλλα πολλά».