Skip to main content

Γιατί «βρέχει» νομοσχέδια στη Βουλή

Τι εντολές άφησαν φεύγοντας τα μέλη της τρόικας και τι πρόκειται να γίνει μέσα στα προσεχή 24ωρα.
Το τελευταίο 24ωρο στη Βουλή «βρέχει»  νομοσχέδια. Το ένα μετά το άλλο, τα υπουργεία φέρνουν προς συζήτηση και ψήφιση σχέδια νόμου, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, αμφισβητούμενα είτε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές είτε από τις αντίστοιχες κοινοτικές, σε βαθμό που πολλοί να θεωρούν ότι οδεύουν προς οριστικό ναυάγιο.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει αποφευχθεί. Οι έχοντες καλή γνώση των παρασκηνίων υποστηρίζουν ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλλε τα μέγιστα και η σχετική απαίτηση της τρόικας των ελεγκτών, που φεύγοντας από τη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε έως την επόμενη φορά που θα μας ξανάρθει (σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα) να έχουν κλείσει πολλές από τις νομοθετικές εκκρεμότητες. Κι έτσι, η σχετική βιομηχανία των καταθέσεων ξεκίνησε από χθες.

Μέσα σε λίγες ώρες, στην αρμόδια διεύθυνση της Βουλής κατατέθηκαν για να πάρουν πρωτόκολλο το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτό για τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως κι αυτό που προβλέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα ενταχθούν όσες τράπεζες αποδειχθεί στην πορεία ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Η συνέχεια, λέγεται ότι θα είναι ανάλογη κατά τα προσεχή 24ωρα. Δηλαδή, αναμένεται και νέος κύκλος νομοσχεδίων, ο οποίος θα είναι - όπως λέγεται - πολύ πιο μαζικός σε σχέση με τον πρώτο. Μένει να δημοσιοποιηθεί η τελική ατζέντα του.