Skip to main content

Γιατί ανησυχούν οι ξένοι για την κατάσταση στην Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος Grexit δεν έχει παρέλθει, μολονότι εντός των τειχών το θέμα αντιμετωπίζεται σαν να ανήκει στο παρελθόν

Εξαιρετικά ανήσυχοι εξακολουθούν να είναι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας και κυρίως το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Θεωρούν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, μολονότι εντός των τειχών το θέμα αντιμετωπίζεται σαν να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κανείς δεν το αναφέρει στον προεκλογικό αγώνα, όπου αντιθέτως ο διαγκωνισμός που αναπτύσσεται εστιάζεται στο ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα καταργήσει τα περισσότερα από τα άρθρα του προσφάτως υπογεγραμμένου και ψηφισμένου τρίτου Μνημονίου.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πολιτική πρόθεση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εκτιμούν ότι ακόμα και αν κάτι τέτοιο διασφαλιζόταν - πράγμα που θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο - δεν υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια είναι σχεδόν εκ των προτέρων καταδικασμένη, αφού τα κωλύματα είναι πλέον αντικειμενικά.

Κι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που από το εξωτερικό εξακολουθούν να κοιτούν με καχυποψία τις εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους και να μην πείθονται με το στόρυ της επόμενης μέρας που είτε το ένα είτε το άλλο από τα μεγάλα κόμματα επιχειρούν να περάσουν. Το γεγονός όμως έχει άμεσο αντίκτυπο στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα γενικώς, αν και εκφράζεται η ελπίδα ότι αρχές Οκτωβρίου, όταν θα έχει σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.