Skip to main content

Γιατί άλλη στάση σε Καταλονία και άλλη σε Κοσσυφοπέδιο και Κουρδιστάν;

Η απάντηση στην ερώτηση γιατί οι ισχυρές χώρες εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε περιοχές που επιδιώκουν την απόσχισή τους

Την αυτονόητη ερώτηση γιατί η Ε.Ε. -και γενικότερα ο δυτικός κόσμος- εφάρμοσε δύο μέτρα και δύο σταθμά σε παρόμοιες περιπτώσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και κατηγόρησε την Ε.Ε. για την στάση της σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η τοποθέτηση έγινε μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, που έκρινε αντισυνταγματικό και παράνομο το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο Σέρβος πρόεδρος ρώτησε, μέσω δηλώσεων σε δημοσιογράφους, τις Βρυξέλλες «γιατί συμπεριφέρονται με χειρότερο τρόπο στη Σερβία;».

Αναφερόταν φυσικά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία απόσχιση ήταν αντισυνταγματική επίσης. (Το ίδιο θα μπορούσε να ρωτήσει και το Κουρδιστάν). Από την άλλη πλευρά όμως, θα μπορούσε και το Κοσσυφοπέδιο να ρωτήσει την Ρωσία, γιατί δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, ενώ την αναγνώρισε στην Κριμαία και αλλού.

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία», είπε.

Πρόσθεσε όμως μια παράγραφο, που στέλνει μήνυμα και στην Σκωτία, στην οποία διεφάνησαν προθέσεις επανάληψης του δημοψηφίσματος για απόσχιση από την Βρετανία: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Η θέση αυτή της Ε.Ε. είθε να διατηρηθεί, ώστε να αποτελέσει πρόφραγμα ανάσχεσης των τάσεων ισχυρών κύκλων για πολυτεμαχισμό των κρατών. Δεν ξέρω πόσο έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα, διότι ερευνητέο είναι τι θα πράξουν αν από κοινού οι Φλαμανδοί και οι Βαλόνοι αποφασίσουν την διχοτόμηση, που άλλωστε την συζητούν; Ποια περιοχή του Βελγίου θα παραμείνει στην Ε.Ε.; Να μη λησμονούμε, ότι με αμοιβαία συμφωνία διχοτομήθηκε η Τσεχοσλοβακία, στην Τσεχία και την Σλοβακία. Αν αυτό συνέβαινε, ενώ η Τσεχοσλοβακία βρισκόταν εντός της Ε.Ε.;

Η Ρωσία, βγήκε κάπως από την δύσκολη θέση, έχοντας στην πλάτη της το βάρος της Κριμαίας, υποστηρίζοντας -όχι και με τόσο σαφή τρόπο είναι αλήθεια-, την ισπανική κυβέρνηση, και απέσπασε τις ευχαριστίες της. Η ισπανική πρεσβεία στη Μόσχα ευχαρίστησε, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την στάση που τήρησε αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής που πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Καταλονία, εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Με κάπως παρόμοιο τρόπο αντιμετώπισε και το ζήτημα του Κουρδιστάν. Τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, αλλά δεν καταδίκασε το δημοψήφισμα ρητώς, όπως και στην περίπτωση της Καταλονίας.

Έχουμε λοιπόν, την θετική ανταπόκριση της Δύσης στην αντισυνταγματική απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αρνητική στην περίπτωση Καταλονίας και Κουρδιστάν. Και έχουμε θετική ανταπόκριση της Ρωσίας στην περίπτωση της Κριμαίας, Υπερδνειστερίας, Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας, και αρνητική στην Καταλονία και Κουρδιστάν, με το οποίο η ενεργειακή συνεργασία τους θα συνεχιστεί, είτε ως αυτόνομο κράτος, είτε ως περιοχή του Ιράκ.

Όλα αυτά επομένως δείχνουν, πως η διάθεση των λαών ως προς την πορεία τους, ελάχιστη σημασία έχει. Αν αποφασίσουν οι ισχυροί, ποιο τμήμα χώρας θέλουν ανεξάρτητο, δημιουργούν την κατάσταση που θέλουν -με την Πέμπτη Φάλαγγα που ήδη έχουν ετοιμάσει- και το θέλημά τους θα γίνει.