Skip to main content

Γιάννης Παπαγεωργίου: Οι αυταπατημένοι θα μας βγάλουν από την κρίση;

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ, Γιάννης Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι οι νέοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και της κρίσης.

Εκδήλωση για την εποχή μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αθηναίων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ Γκίκας Χαρδούβελης, π.Υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταικούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών ΝΔ, Χ. Θεοχάρης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄Αθηνών και π. Γεν.Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Στ.Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικών Προέδρου ΝΔ, ο Αλ.Κωστόπουλος, CEO & Foundner Foresight και ο Γ. Παπαγεωργίου, Οικονομολόγος και Γεν. Διευθυντης του ΚΕ.ΑΣ.Μ.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕ.ΑΣ.Μ, Γιάννης Παπαγεωργίου σημείωσε ότι οι νέοι πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του λαϊκισμού και της κρίσης και πρόσθεσε πως χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων ώστε οι μεταρρυθμίσεις να καταστούν μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας με προς όφελος όλων.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Όπως αποδείχθηκε και στην πράξη άνθρωπος που είχε διαφορετική κοσμοθεωρία και βγήκε στην κυβέρνηση έχοντας παραδεχθεί ότι είχε αυταπάτες θα είναι ικανός να μας βγάλει από την κρίση; Οι πολιτικοί θα πρέπει να ξέρουν ότι ο λαός και η ειδικά η δική μου γενιά, πληρώσαμε ακριβά τον λαϊκισμό. Απομάκρυναν και συνεχίζουν να απομακρύνουν τους νέους από την πολιτική. Είναι γνωστό πια σε όλους μας, ότι τα μνημόνια και τα μέτρα τους θα μείνουν στη χώρα μας για αρκετά χρόνια, αντί να ακούμε τους αυταπατημένους και να ασχολούμαστε ως 'Ελληνες με τις ψεύτικες ελπίδες που δίνουν, είναι ίσως καιρός να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε στο πως η οικονομία μας θα βάλει επιτέλους σταθερές βάσεις για τα επόμενα χρόνια μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, ένα εύρυθμο δημόσιο και μέσα από αξίες όπως αξιοκρατία, αριστεία και εθνική περηφάνια».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε πως κάθε χρόνο χάνουμε 18 δισ. από το ΑΕΠ και συμπλήρωσε ότι προέχει η μείωση των κόκκινων δανείων διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τραπεζική υγεία. Πρόσθεσε, δε, ότι η χειρότερη εμπειρία του στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η πέμπτη αξιολόγηση όταν αποφάσισε να φέρει και να περάσει νομοσχέδιο για τον αναβαλόμενο φόρο στη Βουλή. Η πέμπτη αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη δεν έγιναν ποτέ δεκτά από το ΔΝΤ ενώ η Επιτροπή ήταν σύμφωνη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι να σχεδιαστεί μία πορεία πριν το τέλος του προγράμματος με άξονες την πολιτική αλλαγή, τη μείωση και απλοποίηση των φόρων και την διεύρυνση της παραγωγής.

Ο Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε ότι το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί αυτοβούλως και αυτοματοποιημένα ενώ ένα μέρος των πλεονασμάτων να πηγαίνει σε επενδυτικό ταμείο ενώ ανέπτυξε την ιδέα του ενιαίου εισοδήματος και του ιταλοσουηδικού μοντέλου.

Από τη μεριά του ο κ.Πέτσας τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, καθώς τα πλεονάσματα είναι της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022 ενώ η λιτότητα μέχρι το 2060. Χρειάζεται διπλό σόκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης καθώς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π.

Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε πως η έξοδο από τα μνημόνια είναι ''αδιάφορη'' για τον επιχειρηματικό κόσμο εάν η όλη συζήτηση παραμείνει θεωρητική. Οι περικοπές των προγραμμάτων ήταν χωρίς αποτέλεσμα ενώ τα διαχρονικά προβλήματα είναι: η αργή απόδοση δικαιοσύνης, η υπέρογκη φορολόγηση και το δημογραφικό.

Χαιρετισμούς πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ελ. Σκιαδάς εκ μέρους του Συλλόγου Αθηναίων ως Πρόεδρος και οι Ι. Π. Χουντής και Ηλ.Κάτρης εκ μέρους του ΚΕ.ΑΣ.Μ ως Πρόεδρος και Διευθυντής Αττικής αντίστοιχα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα με την παρουσία 170 πολίτων με δυναμική την παρουσία νέων ανθρώπων.

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου.