Skip to main content

Γιακουμάτος: Μουσείο ελληνικής αρχιτεκτονικής το campus του ΑΠΘ

Χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Πανεπιστημιου-Πολη ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού.

Η μοναδικότητα της πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης, επισημάνθηκε από τους ομιλητές στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Πανεπιστημιου-Πολη ΑΠΘ 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ και 100 χρόνων από τον πρώτο πολεοδομικό - χωρικό σχεδιασμό του, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Χαρούμενος για την επέτειο του ΑΠΘ, ως απόφοιτός του και ο ίδιος δήλωσε, εγκαινιάζοντας την έκθεση ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. «Εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτό το Πανεπιστήμιο συνεχίζει […] το ρημαδιό δεν εμποδίζει την εκπληκτική πνευματική ανάταση», ανέφερε, παραπέμποντας στην περίοδο «που είχε διακοπεί ο χρυσούς αιών της Θεσσαλονίκης -μέσα 14ου με αρχές του 15ου αιώνα» και «στην μεγάλη περίοδο της χρυσής αναγεννήσεως των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής επιστήμης στη φθίνουσα ρημαγμένη βυζαντινή αυτοκρατορία».

«Με αυτή την έκθεση δίνουμε την ευκαιρία στους νεότερους να δουν πώς χτίστηκε αυτή η πόλη μέσα στην πόλη, πώς την σχεδίασαν, τη συνέλαβαν στην αρχές του 20ου αιώνα - ίσως και λίγο νωρίτερα αρχιτέκτονες όπως ο Ερνέστος Εμπράρ, πώς κατάφεραν σιγά - σιγά να χτίσουν αυτά τα κτίρια τα μοντέρνα, τα μεταμοντέρνα, τα οποία πολύ συχνά τα προσπερνάμε ιδιαίτερα ως φοιτητές», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Στο γεγονός ότι το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αποτελεί δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα και καθηγητή του ΑΠΘ Πάτροκλου Καραντινού, στάθηκε η διευθύντρια του Μουσείου Πολυξένη Αδάμ Βελένη.

«Η έκθεση επιχειρεί μία συνολική αφήγηση του κτιριακού αποθέματος της Πανεπιστημιούπολης Θεσσαλονίκης και αναδεικνύει τις εξαιρετικές αρετές ενός συγκροτήματος, που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το campus του ΑΠΘ είναι ένα μουσείο της ελληνικής αρχιτεκτονικής», επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ανδρέας Γιακουμακάτος.

Στην επιβίωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μέσα σε δύσκολες περιόδους όπως της Κατοχής, του Εμφυλίου και της δικτατορίας, στάθηκε ο επιμελητής της έκθεσης, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Καλογήρου. «Μεταξύ του 1945 και 1948 κάποιοι σχεδίαζαν το μέλλον, αυτό όμως δε γίνεται σήμερα», είπε.

Στους νέους ανθρώπους απευθύνθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, καλώντας τους μέσω της έκθεσης να εκτιμήσουν σε ποιούς χώρους σπουδάζουν, να τους αγαπήσουν και να τους προστατέψουν. «Η πόλη έχει δύο τεράστια περιουσιακά στοιχεία, το ένα είναι ο πολιτισμός της και το άλλο το πανεπιστήμιό της. Προσπαθούμε σαν δήμος να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης, που θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης για δύο μήνες, είναι η μεταφορά της στην συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.