Skip to main content

Για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά κατακαίει τη βόρεια Εύβοια

Ως σήμερα έχουν καεί περίπου 22.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το πιο κρίσιμο σημείο στη κοινότητα Λίμνης. Από το πρωί άρχισαν οι εναέριες επιχειρήσεις.

Συνεχίζονται σήμερα, για τρίτη ημέρα, οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη περιοχή Φαράκλα και η οποία ως σήμερα έχει κατακάψει κοντά 22.000 στρέμματα.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.

Το πιο κρίσιμο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι το πύρινο μέτωπο κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία ισχυρών ανέμων, αλλά και ότι δεν μαίνεται άλλη μεγάλη φωτιά στη χώρα βοηθάει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Ο κ. Σπανός έκανε λόγο για τρία πύρινα μέτωπα, στο χωριό Φαράκλα από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στα Κατούνια και στην Λίμνη. Οι επίγειες δυνάμεις με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προσπαθούν να κρατήσουν οριοθετημένη τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει την κωμόπολη της Λίμνης.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 10 χωματουργικά μηχανήματα. Επίσης συμμετέχουν δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας.

Η δημοτική αρχή, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης Χρήστος Καλυβιώτης είναι σε ετοιμότητα ακόμη και για εκκένωση της κωμόπολης. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το οχηματαγωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση που η Λίμνη χρειαστεί να εκκενωθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι, η πυκνή βλάστηση, η τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους ήταν οι αιτίες που η πυρκαγιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στη Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί εντός της ημέρας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καεί μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία, καθώς και αποθήκες στην περιοχή Κατούνια. Επίσης απομακρύνθηκαν ελεύθεροι κατασκηνωτές από την περιοχή Γλίφα - Γαλατάκη.

Η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια είναι πολύ μεγάλη καθώς υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα πευκοδάκους. Σημειώνεται ότι το 1977 υπήρξε πολύ μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, με τα περισσότερα δέντρα να έχουν φυτευτεί.