Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη για τρεις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οριστικό πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα. Στις 27 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Τα εσωκομματικά μέτωπα.

Με τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που θα γίνουν από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 27 Οκτωβρίου, ασχολείται ο τοπικός κομματικός μηχανισμός, ο οποίος παράλληλα ετοιμάζει και μια σειρά από προτάσεις για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στην πόλη, αφού θα βρίσκεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί τριήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ δεν έχει οριστικοποιηθεί. Για την ακρίβεια έχουν κατατεθεί πολλές ιδέες, πλην όμως δεν έχουν μπει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και όπως έλεγαν στη Voria.gr κομματικά στελέχη «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο».

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στις εκδηλώσεις και για τον Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 του μήνα και πιθανότατα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, εκτός αν τελικά επιλέξει να την παρακολουθήσει εκτός Θεσσαλονίκης, κάτι που μάλλον μοιάζει απομακρυσμένο.

Προτάσεις έχουν γίνει για επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην ανασκαφή της Αμφίπολης, παράλληλα με την επίσκεψή του στη γενέτειρα των Καραμανλήδων, την Πρώτη Σερρών.

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βίκυ Ευταξά, έχει κάνει μια προετοιμασία, χωρίς όμως αυτή να έχει συζητηθεί σε εκτελεστική επιτροπή με τους προέδρους των ΝΟΔΕ, κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ώστε και οι πρόεδροι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το πρόγραμμα Μητσοτάκη.

Πάντως, στο σχεδιασμό του κεντρικού επιτελείου της ΝΔ είναι οι επισκέψεις και οι συναντήσεις του προέδρου να έχουν το χαρακτήρα των περιοδειών και να έχουν άρωμα προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει το «φύγετε» ως προτροπή προς την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καταγράφονται και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις προτάσεις που λαμβάνει το επιτελείο Μητσοτάκη για επισκέψεις σε διάφορους νομούς της Ελλάδας και με διαφορετικές κάθε φορά ευκαιρίες.

Σε ό,τι αφορά στις «κόντρες» στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στελέχη του κόμματος, που αποφεύγουν να συμμετέχουν σε τέτοιες ίντριγκες, έλεγαν ότι «δεν πρόκειται για κόντρες σε επίπεδο εσωκομματικού παιχνιδιού. Κανείς δεν επιχειρεί αυτή τη στιγμή να καπελώσει κάποιον άλλο και κανείς δεν προσπαθεί να επιβληθεί σε τοπικό επίπεδο. Οι ρόλοι είναι ξεκαθαρισμένοι και οι όποιες αντιπαραθέσεις είναι σε προσωπικό επίπεδο. Οι υπόλοιποι έχουμε προτείνει να πέσουν οι τόνοι και να μπουν στην άκρη τα προσωπικά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους διάφοροι συνοδοιπόροι που κατέχουν θέσεις, ώστε να μη δίνεται και λανθασμένη εικόνα στον κόσμο».

Είναι προφανές πάντως ότι δε διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις η κ. Ευταξά και ένας ή δυο πρόεδροι ΝΟΔΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο ή να συνιστά σκηνικό εσωτερικής σύγκρουσης.

Τέτοιο σκηνικό, όπως έγραψε πριν από δυο μέρες η Voria.gr, έχει στηθεί στις εκλογές ορισμένων επιμελητηρίων. Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για παράδειγμα όπου κατεβαίνουν δυο «γαλάζιες» υποψηφιότητες στις εκλογές του Νοεμβρίου υπάρχει ζήτημα. Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα υπάρχει στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου οι εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να εξελιχθούν σε... φιάσκο με τρεις ή και τέσσερις υποψηφιότητες προερχόμενες από τη ΝΔ.

Αντίστοιχο σκηνικό εσωτερικών συγκρούσεων υπάρχει και με την ανασύσταση της νεολαίας του κόμματος, αφού η ΟΝΝΕΔ είναι διασπασμένη μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να διαλύσει τη νεολαία και να προχωρήσει σε ανασύστασή της, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, αλλά εν μέσω αντιδράσεων, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.