Skip to main content

«Για το βλέμμα στα εθνικά θέματα»

Άρθρο του κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. της Α΄Θεσσαλονίκης.
Άρθρο του κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. της Α΄Θεσσαλονίκης.


Προσέρχομαι στην εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου με πίστη στην ορθότητα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και νικηφόρα διάθεση για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με τη διπλή μου ιδιότητα ως Πανεπιστημιακού Διεθνολόγου και γνώστη της διπλωματίας και ταυτόχρονα ως Αντιδημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καταθέσω τις δικές μου πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Η επιτυχία που σημείωσε η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 με την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης των 26 κρατών -  μελών που υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αποτελεί ένα πολύτιμο εφαλτήριο εφόσον αξιοποιηθεί καταλλήλως. Δηλαδή πρέπει να αποτελέσει το πρώτο στοιχείο για μια πλήρη και συνολική επικράτηση των ελληνικών δικαίων στο ζήτημα του σφετερισμού του ονόματος και της μακεδονικής κληρονομιάς από τη γειτονική χώρα. Αν αντίθετα θεωρηθεί η κορύφωση του μέχρι τώρα αγώνα, και δεν συμπληρωθεί από άλλα απαραίτητα στοιχεία μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης ,  τότε θα έχει αποτελέσει απλά ένα στοιχείο εφησυχασμού και μερικής ικανοποίησης της Ελλάδος που  πιθανότατα θα ακυρωθεί στην πράξη από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων και των διεθνών υποστηρικτών τους.

Για την Θεσσαλονίκη μας οραματίζομαι μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη προσπάθεια ανανέωσης της πόλης κυρίως σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο, που περιλαμβάνει δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την διεύρυνση – ανάδειξη του αστικού κτιριακού εξοπλισμού της, την ανάδειξη περιοχών και στοιχείων για το νέο Μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και για την αποκατάσταση της σχέσης πόλης - θάλασσας.
Το όραμα για τη σύγχρονη πόλη συντίθεται από τρία διαφορετικά στοιχεία  α) τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πόλης και τη δημιουργία υγιών προϋποθέσεων στις σχέσεις του πολίτη με το αστικό περιβάλλον, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης. β) τη σύνθεση του τοπικού με το διεθνές ως Ευρωπαϊκή πύλη της βαλκανικής ενδοχώρας  και την ανάπτυξή της ως ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο και γ) τη σχέση με τη φύση και το περιβάλλον που θα υπηρετεί η σύγχρονη πόλη στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρώτη μου προτεραιότητα εφόσον εκλεγώ θα είναι η υποβολή στον Πρωθυπουργό ενός υπομνήματος με απόψεις και τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις μου (ως διεθνολόγου) για τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα και ιδίως για τα θέματα των Σκοπίων και του Αιγαίου.
Επίσης θα επιδιώξω την δέσμευση πόρων για την ταχεία μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους σημερινούς χώρους της καθώς και την ταχύτερη δυνατή αποσαφήνιση και προώθηση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας (με νέα χάραξη).