Skip to main content

Για τις ζημιές από τις πλημμύρες χρειάζονται 100 εκ. και έχουν 10

Μόνο στοιχειώδεις επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στις μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας από τις φετινές πλημμύρες.

Ζημιές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψαν οι αρμόδιοι φορείς στην Κεντρική Μακεδονία από τις καταστροφικές πλημμύρες του φετινού χειμώνα. Ωστόσο, τα χρήματα που διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν ήδη καταβληθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ.

Όπως τόνισε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης, η αποκατάσταση των ζημιών, λόγω έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα λόγω των πλημμυρών του διαστήματος Νοέμβριος 2014 – Μάρτιος 2015, απαιτεί συνολικά κονδύλια 100 εκ. ευρώ. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, τα χρήματα που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του ΠΔΕ για την αποκατάσταση των ζημιών είναι 10 εκ. ευρώ.

«Ουσιαστικά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τις υποδομές λειτουργικές. Μπαλώματα θα γίνουν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, καθώς οι ζημιές που κατέγραψαν οι υπηρεσίες μας από τις αυτοψίες ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπολογίζαμε», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

Η Περιφέρεια ιεράρχησε αυτές τις ανάγκες, μετά τις αυτοψίες και την αποτίμηση των πολύ εκτεταμένων, όπως αποδείχτηκε, ζημιών. «Προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες έστω και στοιχειωδώς. Παράλληλα κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε να πάρουμε τα απαιτούμενα κονδύλια μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Με τα 10 εκ. ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας θα προχωρήσουμε σε μικρές επανορθώσεις, ώστε τουλάχιστον να λειτουργήσουν οι υποδομές. Άλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών μας έστειλε τα χρήματα και εμείς οφείλουμε να τα εκταμιεύσουμε άμεσα. Οι εργασίες για τις προγραμματισμένες αυτές επεμβάσεις, μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες, αναμένεται να αρχίσουν εντός του επόμενου διμήνου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου», είπε ο κ. Αβραμίδης.

Στο… παιχνίδι της διεκδίκησης κονδυλίων ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών ιδιαίτερα σε επίπεδο αντιπλημμυρικών και οδικών έργων καλούνται να μπουν και οι οικείοι δήμοι, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες παροχής βοήθειας από την ΕΕ.

Για παράδειγμα σε έργα όπως η αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό τμήμα Βρασνών – Αρέθουσας, όπου ολόκληρα τμήματα του δρόμου είναι κατεστραμμένα, το κόστος είναι δυσθεώρητο. Εκεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καν τη δυνατότητα να κάνει μελέτες και παρεμβάσεις διότι η αρμοδιότητα του δρόμου ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Τη διεκδίκηση κονδυλίων συνεπώς θα πρέπει να αναλάβει ο αρμόδιος δήμος.

Σύμφωνα πάντως με την αποτίμηση που έχει γίνει για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία από τις πλημμύρες και τα καιρικά φαινόμενα τη χειμερινή περίοδο, οι νομοί με τις σημαντικότερες ζημιές είναι των Σερρών, της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι ζημιές εστιάζονται σε δυο δήμους: Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου.

Πιο περιορισμένες, αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι ζημιές σε Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα. Το μεγαλύτερο (σε προϋπολογισμό) έργο που πρέπει να γίνει αφορά στην αποκατάσταση των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα. Το κόστος έχει υπολογιστεί στα 2,2 εκ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα βάσει προϋπολογισμού επείγοντα έργα στην Κεντρική Μακεδονία είναι 15:

-Αποκαταστάσεις αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης Βαρβαρόβασης (350.000 ευρώ) και τάφρου Ανθόφυτου (608.850 ευρώ).

-Αντίστοιχα έργα στον Αξιό, στο φράγμα Έλλης (300.000 ευρώ).

-Τάφρος Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας (383.692 ευρώ).

-Τάφρος Αρτζάν, Αματόβου, Λιμνοτόπου (300.000 ευρώ).

-Κατολισθήσεις στο δρόμο Ρεντίνα – Βαμβακιά – Αρέθουσα (197.000 ευρώ).

-Αποκατάσταση δρόμου στις Μηλιές (220.000 ευρώ).

-Ιρλανδική διάβαση στο Γαλλικό ποταμό και στην τάφρο Σίνδου (310.000 ευρώ).

-Κατολίσθηση στην παλιά εθνική οδό Βέροιας – ορίων Νομού Κοζάνης (307.500 ευρώ).

-Καθαρισμός κοίτης ρεμάτων: Μεγάλο Ρέμα, Αράπιτσα, Κιουτίχα, Στενίμαχος, Τρίλοφος (369.000 ευρώ).

-Αποκαταστάσεις στο ρέμα Ασπροποτάμου (Μπέλιτσα) Λουτρακίου (180.000 ευρώ).

-Υδραυλικά έργα στην οδό Καπέλλη Γιαννιτσών (180.000 ευρώ).

-Αποκατάσταση τρωθέντων αναχωμάτων ποταμού Στρυμόνα (2,2 εκ. ευρώ).

-Κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Ελάφου – Καταλωνίων (610.000 ευρώ).

-Καθαρισμός φερτών υλικών από πλημμύρες στο ρέμα Κοκκινόλακας στην Ιερισσό (150.000 ευρώ).

-Καθαρισμός φερτών υλικών από πλημμύρες στον ποταμό Χαβρία (190.000 ευρώ).