Skip to main content

Για τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις της σεζόν ετοιμάζονται στις ΗΠΑ

H σφοδρή χιονοθύελλα που προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πλήξει ορισμένες περιοχές με τουλάχιστον 60 εκ. χιόνι

Έπειτα από ένα χειμώνα ασυνήθιστα ήπιο, η πόλη της Νέας Υόρκης και ευρύτερα οι ΗΠΑ προετοιμάζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τη σφοδρότερη χιονοθύελλα της εποχής, που αναμένεται να πλήξει ορισμένες περιοχές με τουλάχιστον 60 εκατοστά χιόνι.

Η χιονοθύελλα, την οποία η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ονόμασε «Στέλλα», θα συνοδεύεται αύριο Τρίτη από ριπές ανέμων έως 90 χιλιόμετρα την ώρα. Αναμένεται από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη), ενώ θα διαρκέσει 24 ώρες πλήττοντας τη Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια και τη Βοστόνη. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στην Ουάσιγκτον.

Σε ορισμένες περιοχές προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις και το ύψος του χιονιού θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 60 εκατοστών, με τη Νέα Αγγλία να επηρεάζεται περισσότερο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες και οι αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός αν παραστεί έκτακτη ανάγκη. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επιπλέον για το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης.

«Αναμένουμε σφοδρή κακοκαιρία αύριο Τρίτη, οι Νεοϋορκέζοι πρέπει να προετοιμαστούν για το χιόνι και τους επικίνδυνους δρόμους» επισήμανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο απευθύνοντας έκκληση στους δημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περίπου 1.600 εκχιονιστικά μηχανήματα και 689 οχήματα-αλατιέρες θα αναπτυχθούν και όλοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαρισμού έχουν κινητοποιηθεί για να εργαστούν διαδοχικά καλύπτοντας ένα 12ωρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της περιοχής και τα σχολεία να κλείσουν.

Στην πιο πρόσφατη χιονοθύελλα, την 9η Φεβρουαρίου, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις προς τα αεροδρόμια Τζ. Φ. Κένεντι, Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε και κατά τη μεγάλη χιονοθύελλα της 22ας Ιανουαρίου του 2016, όταν σχεδόν 70 εκατοστά χιονιού κάλυψαν το Σέντραλ Παρκ, σε μια χιονόπτωση ρεκόρ από το 1869, πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης έσπευσαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, προκειμένου να μην χρειαστεί να βγουν έξω αύριο.

Ο χειμώνας επιστρέφει με δριμύτητα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ έπειτα από πολλές εβδομάδες όπου καταγράφονταν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Αναμένεται να είναι «η χειρότερη χιονοθύελλα της σεζόν» προειδοποίησε η Μελίσα Ντι Σπίγκνα, εκπρόσωπος τύπου της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Ο υδράργυρος θα «βουτήξει» κάτω από το μηδέν και θα προσεγγίσει τους -7 βαθμούς κελσίου το βράδυ της Τρίτης.