Skip to main content

Οι δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης υπέρ των προσφύγων

Για τις πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με την ενίσχυση των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο,η Καλυψώ Γούλα

Στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης προχώρησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, στη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασης, τη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε η Αντιδήμαρχος, κατόπιν σχετικής έκκλησης εκ μέρους της διοίκησης του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά με την εγκατάσταση των προσφύγων τον Φεβρουάριου του 2016, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει δράσεις που σχεδίασαν, πρόσφεραν και υλοποίησαν το ΑΠΘ καθώς και ομάδες και συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών με στόχο τη δημιουργική απασχόληση παιδιών στα Διαβατά και στη συνέχεια και στο Λιμάνι. Η ίδια ενημέρωσε το Σώμα ότι στη δομή του Λιμανιού φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή γύρω στα 200 άτομα, ενώ αρχικώς ανέρχονταν σε 350, και στα Διαβατά σήμερα διαβιούν περίπου 1700 πρόσφυγες, ενώ αρχικά ανέρχονταν σε 2100.

Κάθε εβδομάδα, σχεδόν καθημερινά, πρωί και απόγευμα, από τις 13 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, λεωφορεία του Δήμου και του ΑΠΘ μετακινούν 15 ομάδες εθελοντών ή/και εργαζομένων σε ΜΚΟ στα Διαβατά (στο Λιμάνι οι ομάδες μετακινούνται με την αστική συγκοινωνία).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και πάλι μετά από σχετικό κάλεσμα της διοίκησης του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει την Αποθήκη 9 στο Λιμάνι (την οποία του είχε παραχωρήσει για χρήση ο ΟΛΘ) για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που προσφέρουν οι πολίτες, ώστε να διατίθενται στους πρόσφυγες με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο. Ο Δήμος πραγματοποίησε εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης στους χώρους της αποθήκης και την στελέχωσε με προσωπικό, εγκαθιδρύοντας ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης της αποθήκης και των ειδών που συγκεντρώνονται εκεί. Η ανταπόκριση, εξάλλου, των πολιτών στα καλέσματα που απευθύνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προσέλθουν στις δημοτικές Κοινότητες προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες είναι συγκινητική και η βοήθεια που προσφέρουν ουσιαστική και κρίσιμη.

Επιπλέον, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων από τα Διαβατά, συνδράμοντας στην κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του καταυλισμού. Απορριμματοφόρα του Δήμου πραγματοποιούν την αποκομιδή των απορριμμάτων τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ έχουν διατεθεί και κάδοι απορριμμάτων.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο επικεφαλής εταιρικού σχήματος που απαρτίζεται από τους Δήμους Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών, τη ΧΑΝΘ, τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πρόγραμμα REACT της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο και εξ αυτών δικαιούχοι μετεγκατάστασης θα φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ιδιωτών και σε ανάδοχες οικογένειες (συνολικά 660 θέσεις) για όσο διάστημα διαρκούν οι τυπικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου και δικαιώματος μετεγκατάστασης. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής και ιατρικής παρακολούθησης.

Η Αντιδήμαρχος κάλεσε τους δημότες να πάρουν ενεργά μέρος στο παραπάνω πρόγραμμα, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Δήμου ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και παράλληλα να ωφεληθούν και οι ίδιοι από τις παροχές του. «Τους τελευταίους πέντε μήνες γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από ανθρώπους που δεν έχουν πάντοτε τις ίδιες λογικές ή την ίδια εκπαίδευση και προέλευση, αλλά παρόλα αυτά, με τον κατάλληλο συντονισμό και με τη συνδρομή των εθελοντών, μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλαμε καθοριστικά στο να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, και ειδικά τα παιδιά, να έχουν μια καθημερινότητα η οποία είναι πιο κοντά στην επιθυμητή κανονικότητα» κατέληξε η Καλυψώ Γούλα.

Η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, Ελένη Χοντολίδου, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα των εθελοντών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα Διαβατά, ανέφερε ότι πέρα από τον συντονισμό δράσεων που έχει η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα,  υπεύθυνη για τα νήπια είναι η πανεπιστημιακός Εύχαρις Παναγοπούλου, ενώ επισήμανε ότι το Τμήμα Εθελοντισμού, Νεολαίας και Διοικητικής Βοήθειας καθώς και το Τμήμα Μηχανογραφικής Υποστήριξης του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν και δούλεψαν εντατικά ώστε από τη μια να συγκροτηθεί μία πολύτιμη βάση δεδομένων εθελοντών και από την άλλη να γίνει δυνατή η ευχερής κινητοποίησή τους.

Προχωρώντας στην παρουσίαση των επιμέρους δράσεων και αποτελεσμάτων, η Ελένη Χοντολίδου διευκρίνισε ότι δύο έως τρεις ομάδες εθελοντριών και εθελοντών καθημερινά απασχολούν τα παιδιά με αθλοπαιδιές, μουσικοκινητικά παιχνίδια, τραγούδια, παντομίμα, δημιουργικό παιχνίδι, ξένες γλώσσες, εικαστικά, θέατρο και μουσική. Περιστασιακά γίνονται επιπλέον εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής,  το ΠΑΜΑΚ, το Παιδικό Μουσείο καθώς και με μεμονωμένους εθελοντές. Μία φορά την εβδομάδα η κινητή μονάδα βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκέπτεται τα Διαβατά για ανάγνωση βιβλίων και στα αραβικά αλλά και για ομαδικά παιχνίδια. Τις δραστηριότητες παρακολουθούν περίπου 300 παιδιά, ενώ έχει συγκροτηθεί ομάδα αραβόφωνων διερμηνέων.

Όπως τόνισε η ίδια, από τις 27 Φεβρουαρίου οπότε και λειτούργησε το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά έως και τις 5 Μαρτίου του 2016, συγκεντρώθηκαν περί τους 250 εθελοντές που θέλησαν να συμβάλλουν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στη δομή των Διαβατών. Στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ η πρώτη μιας σειράς επιμορφωτικών βιωματικών σεμιναρίων για τις εθελόντριες και τους εθελοντές προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας. Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η διεπιστημονική κατανόηση του πλαισίου (κοινωνικού, ιστορικού, πολιτισμικού, γλωσσικού, θρησκευτικού) εντός του οποίου καλούνται να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις των εθελοντών και εθελοντριών. Σήμερα ο αριθμός των εθελοντών ανέρχεται στους 500.

Η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ιδρύματα και τις ΜΚΟ που μετέχουν στην προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στα Διαβατά και στο Λιμάνι. Πρόκειται για την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ και το Πολύδρομο (Ομάδα για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία), τα Παιδικά Χωριά SOS, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, τη ΧΑΝΘ, τη ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, το Σύλλογο Φίλων-Εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και το Χαμόγελο του παιδιού, αλλά και τις ανεξάρτητες ομάδες Crazy balloons, Ομάδα Αγγλικών, Ομάδα ζωγραφικής, Παιδαγωγοί της αλληλεγγύης.

Η ίδια ενημέρωσε το Σώμα αναλυτικά και για τις εξόδους των παιδιών στην πόλη, σημειώνοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί (και εκκρεμούν και άλλες) έξοδοι, σε συνεργασία με φορείς και μουσεία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοσοφικής (4 επισκέψεις), στη Νέα Παραλία (συνεργασία με τους Φίλους της Νέας Παραλίας) και στο Μουσείο Φωτογραφίας για πρόγραμμα του Μουσείου με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Όλη αυτή η προσπάθεια έχει πιστούς φίλους και συνδρομητές μεμονωμένους δημότες, φορείς, συλλόγους, σχολεία και άλλους πολλούς που δίνουν χρήματα, μαζεύουν υλικά για τις δραστηριότητες και προσφέρουν με κάθε τρόπο. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να στηριχθεί το εγχείρημα αυτό, στο οποίο κρίνεται ο πολιτισμός και η ανθρωπιά μας, το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί η αλληλεγγύη είναι η συγκολλητική ουσία της Ευρώπης», δήλωσε η Ελένη Χοντολίδου.

Με παρέμβασή του στη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν και εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε η πόλη να συνεχίσει να λειτουργεί οργανωμένα και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να μείνουν εδώ. Ο ίδιος ευχαρίστησε επίσης για την προσφορά και τη συνεργασία τους τον αρχικό camp manager, Σάκη Παπαθεμελή, τη νυν camp manager, Παναγιώτα Δρογγίτη, τον ταγματάρχη Γιώργο Μορφίδη και τον ίλαρχο Αθηνόδωρο Μοσχόπουλο.

«Το λέω σε κάθε ευκαιρία, κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μείνουν για καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ως χώρα και ως πόλη πρέπει να προετοιμαστούμε για την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να τοποθετηθεί μόνιμη Διοίκηση σε κάθε Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων. «Παρά τη δική μας προσπάθεια προς τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου κάθε καταυλισμός να έχει έναν διευθυντή, ακόμη δεν έχει γίνει αυτό. Δυστυχώς, προς το παρόν όλη η ιστορία εξυπηρετείται από τη φιλοπατρία μερικών».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπράγκα Πορτογαλίας και Ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, που παρέδωσε στον ίδιο τα συνοδευτικά έγγραφα ανθρωπιστικής βοήθειας (ξηρά τροφή) 80 τόνων, η οποία αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουλίου, να παραδοθεί στην Αποθήκη 9 στο Λιμάνι και να διατεθεί, στη συνέχεια, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.