Skip to main content

Στο σφυρί βγήκαν ναυτιλιακά δάνεια ελληνικών συμφερόντων

Το deal μπορεί να αποτελεί οδηγό και για τις πωλήσεις δανείων άλλων κατηγοριών, για παράδειγμα στεγαστικών ή καταναλωτικών.

Ναυτιλιακά δάνεια ύψους 3 δισ ευρώ, τα οποία συνδέονται με ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες, ψάχνει, εδώ και λίγο καιρό, να πουλήσει η Royal Bank of Scotland (RBS). Αποδέκτες της προσπάθειας της είναι κυρίως αμερικανικά funds, τα οποία έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για δάνεια τα οποία έχουν καλές τιμές στην αγορά, για τον λόγο ότι έχουν πολύ υψηλές διασφαλίσεις. Γι αυτό και οι τράπεζες επιδιώκουν τη ρευστοποίηση τους.

Ηδη, η αρχή έγινε με το «πακέτο» που πούλησε η γερμανική τράπεζα Nord LB, στο KKR. Και σε αυτό υπήρχαν αρκετά δάνεια ελληνικού ενδιαφέροντος. Το ζητούμενο είναι πως γίνονται αυτές οι μεταφορές και ποια η θέση των ναυτιλαικών εταιριών μετά την ολοκλήρωση τους. Η Voria.gr επιδιώκει να μάθει λεπτομέρειες, σχετικά με το deal, γιατί μπορεί να αποτελεί οδηγό και για τις πωλήσεις δανείων άλλων κατηγοριών, για παράδειγμα στεγαστικών ή καταναλωτικών.

Η RBS, πάντως, «ψάχνεται» για να πουλήσει και τουρκικά ναυτιλιακά δάνεια της. Κατά συνέπεια, το θέμα δεν έχει αποκλειστικά «ελληνικό χρώμα», αφού τα προβλήματα με τα χαρτοφυλάκια είναι παντού ίδια, τελικά...