Skip to main content

Για την κατάσταση σε Ελλάδα,Γαλλία,Ευρώπη συζήτησαν Λαφαζάνης-Μελανσόν

Ο πρόεδρος της Ανυπότακτης Γαλλίας ανέφερε πως στόχος της παρουσίας του στην Ελλάδα είναι η συνάντηση δυνάμεων που ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης

Ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση σε Ελλάδα, Γαλλία και Ευρώπη έγινε κατά τη συνάντηση του γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον πρόεδρο της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέθεσε τις εκτιμήσεις της ΛΑ.Ε για την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας καθώς και τις προτάσεις της για μια θετική διέξοδο που σημαίνει ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού μνημονιακού πολιτικού σκηνικού, την έξοδο από την ευρωζώνη και την ρήξη με την ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας», σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αναφέρθηκε ειδικότερα στα νέα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά του κινήματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», τόνισε τον αγώνα της ενάντια στην πολιτική της ευρωζώνης και της ΕΕ και ανέλυσε την στρατηγική του για ένα διαφορετικό μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συστηματική ανταλλαγή απόψεων όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία.

«Ο Ζ.Λ.Μελανσόν εκφράζει μια ελπίδα όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη, ενώ είναι ο ηγέτης που έχει εκφράσει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα κρίσιμα χρόνια. Ο Μελανσόν αντιπροσωπεύει την Γαλλία που αγαπάμε. Η ΕΕ έχει χρεοκοπήσει και δεν έχει μέλλον. Αυτό δείχνει, είπε, η νεοαποικιοποίηση της Ελλάδας και η συνέχιση της ελληνικής τραγωδίας. Αυτό δείχνει η αδυναμία της ΕΕ να αποτρέψει και τώρα να διαχειριστεί το Brexit. Αυτό δείχνει επίσης η αδυναμία της να παρέμβει εποικοδομητικά στην Καταλονία, παρά μόνο καλύπτοντας πλήρως την αυταρχική πυγμή του Φρανκισμού του Rajoy. Αυτήν την ώρα χρειάζεται συμμαχία των λαϊκών τάξεων σε Ελλάδα, Γαλλία και όλη την Ευρώπη για να σαρωθούν ευρωζώνη και ΕΕ και τα κατεστημένα κέντρα που επικυριαρχούν σε αυτές. Η Ευρώπη μπορεί να έχει μέλλον, μέλλον, όμως, δεν έχουν η ευρωζώνη και η ΕΕ», δήλωσε ο Π.Λαφαζάνης μετά την συνάντηση.

Ο Μελανσόν στις δηλώσεις του, αφού τόνισε ότι είναι στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «στόχος της παρουσίας του στην χώρα μας είναι να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις που ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης και οι οποίες θέλουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για το μέλλον της. Για αυτό εργαζόμαστε, για ένα plan B και για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ενός ψηφοδελτίου που θα αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες όσων θέλουν μια εναλλακτική Ευρώπη».

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν συστηματική συνέχεια στις μεταξύ τους επαφές και συζητήσεις.