Skip to main content

Για την αξιοπρεπή εκτέλεση του Άξιον Εστί από τον Σάκη Ρουβά

Τα αδέρφια των τουρκόφρονων της Θράκης, η αξιοπρεπής εκτέλεση του Άξιον Εστί από τον Σάκη Ρουβά και ο θόρυβος της αντιπολίτευσης για την κωλοτούμπα.

Τα «αδέλφια» των Τούρκων ας διαβάσουν μόνο αυτήν την παράγραφο, από την ομιλία του Μπιλάλ, του δευτεραθλητή στην διαφθορά γιου του Ερντογάν (πρωταθλητής είναι ο μπαμπάς), που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή οι τουρκόφρονες στην Θράκη:

«Και εμείς στην Τουρκία να ξέρετε πως όταν σας συμβεί κάτι, όταν χρειαστεί ανάγκη, τα αδέρφια σας είναι μοναδικά και είναι δίπλα. Θα μπορείτε να πείτε πως "όταν χρειαστούμε κάτι θα μας βοηθήσουν". Αυτό φυσικά θα σας καταστήσει πιο ισχυρούς. Και εμείς βέβαια θα ερχόμαστε εδώ, θα πίνουμε τον καφέ και το τσάι σας και θα φάμε τα φαγητά σας».

Ποιος ο λόγος να απευθυνθούν στην Άγκυρα που είναι τόσο μακριά; Κοντά τους είναι ο «αδελφός» τους δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Ο οποίος ζει σε άλλο πλανήτη φαίνεται, και την ώρα που ο δήμαρχος Αδριανούπολης θέλει να καταστήσει τζαμί την -άλλη- Αγιά Σοφιά της πόλης του, ο Μπουτάρης δήλωσε ότι «θα παλέψει για την ανάδειξη της οθωμανικής -και όχι μόνο- ταυτότητας της πόλης».

Θα έχει χρόνο άραγε ώστε να αναδείξει και την ελληνική της ταυτότητα, εκτός από την οθωμανική και εβραϊκή, που είναι το όνειρό του;

Αξιοπρεπής ήταν η συναυλία του Σάκη Ρουβά με το έργο Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη. Δεν ήταν Μπιθικώτσης, κι ούτε επιδίωξε να μιμηθεί το ύφος του. Άλλη η αίσθηση από την πρώτη εκτέλεση, άλλο το χρώμα. Όμως ήταν μια αξιοπρεπής παρουσία, και ανεπανάληπτη ευκαιρία στην πιτσιρικαρία να ακούσει ένα σοβαρό έργο.

Ήταν και ένα χαστούκι στην θολοκουλτούρα που λυμαίνεται την πολιτιστική ζωή του τόπου -και την υποβάθμισε- και που δεν επιτρέπει να υπάρξει κάτι άλλο, πέρα από ό,τι αυτή καθορίζει, και μας κατάντησε εδώ που μας κατάντησε. Από τότε που ο άνθρωπος αποφάσισε να απομακρυνθεί από τις γνωστές «λέσχες», ακούει τα σχολιανά του. Ο Σαββόπουλος το είχε πει: «άμα δεν είσαι αριστερός, δεν βγάζεις ούτε γκόμενα» (λες γι’ αυτόν τον λόγο να έγιναν πολλοί αριστεροί;)

Μεγάλο κακό κάνει η αντιπολίτευση που θορυβεί για την αναμενόμενη κυβερνητική κωλοτούμπα. Ας περιμένει να γίνει κι ύστερα μπορεί να πει -δίκαια- ό,τι θέλει. Ειρωνευόμενη όμως, τώρα την κυβέρνηση, την οδηγεί ενδεχομένως σε απόρριψη συμβιβαστικών λύσεων, φοβούμενη τις λοιδωρίες. Απεναντίας, ενίσχυση χρειάζεται αυτήν την στιγμή. Κι έχουμε χρόνο ύστερα.

Οι Τούρκοι «ανακάλυψαν» το πασίγνωστο -και από τους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς της Λήμνου- στρατιωτικό νεκροταφείο που έχει επικρατήσει να λέγεται ''αράπικο'' επειδή βρίσκονται θαμμένοι 170 Αιγύπτιοι και 55 Τούρκοι στρατιώτες, αιχμάλωτοι του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και, προσέξτε την άμεση αντίδραση από τους «αδελφούς» του Μπουτάρη: Γράφει τουρκική εφημερίδα ότι ο Τουρκικός στρατός ξεκινά μελέτη αρχείων: «Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας μετά την ανακάλυψη ξεκίνησε μελέτη των αρχείων του. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης -γράφει- από τις ελληνικές αρχές να αποκαταστήσουν το νεκροταφείο, να το μετονομάσουν σε «Μνημείο Μάρτυρα» και να βοηθήσουν στον εντοπισμό της ταυτότητας των στρατιωτών».

Καλλισθένης