Skip to main content

Για Σεπτέμβριο πάνε τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ακόμη και εντός της ημέρας αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υποδομών για την αναβολή των εργασιών στον διάδρομο προσγειώσεων - απογειώσεων

του Αλέξη Ανδρεάδη

Αναβολή των εργασιών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει ακόμη και εντός της ημέρας ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υιοθετώντας έστω και καθυστερημένα το αίτημα όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπίρτζης, μετά και τις επισημάνσεις των τοπικών αρχών (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και των φορέων του τουρισμού (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), αλλά κυρίως μετά την ανακοίνωση της Ryanair για μείωση των τακτικών δρομολογίων τους (ανάλογη απειλή υπάρχει κι από άλλες αεροπορικές εταιρίες), φέρεται να έχει αποφασίσει να αναβάλει τις εργασίες για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το θέμα είχε θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της σύσκεψης με τους τοπικούς φορείς με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργασίες αναβάθμισης του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων είναι απαραίτητες για το αεροδρόμιο κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Άλλωστε, τις περιμένουν όλοι οι φορείς από το 2005, όταν το έργο μπήκε σε ρότα. Πλέον τα έργα πρέπει να γίνουν εκεί που συναντώνται οι δυο διάδρομοι, κάτι που σημαίνει ότι αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί για περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες εφεδρικός διάδρομος του αεροδρομίου, με μειωμένη δυνατότητα εξυπηρέτησης κατά 30% - 50%.

Οι εργασίες επρόκειτο να αρχίσουν τον επόμενο μήνα, αλλά η ολοκλήρωσή τους συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Έτσι, τόσο οι τοπικοί και οι τουριστικοί φορείς, όσο και οι αεροπορικές εταιρίες και ο νέος παραχωρησιούχος (Fraport) του αεροδρομίου «Μακεδονία» θεωρούν καταστροφικό για τον τουρισμό, δεδομένου ότι τα «πακέτα» στο εξωτερικό διαμορφώνονται πολλούς μήνες πριν και οι αεροπορικές εταιρίες δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να μη συμπεριληφθεί ως προορισμός η Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα στα συγκεκριμένα «πακέτα».

Το υπουργείο γνώριζε καλά το πρόβλημα, όμως όπως τόνισαν στελέχη του στη Voria.gr, έπρεπε να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, που έχει προθεσμίες ολοκλήρωσης, οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.

Φαίνεται πάντως, πως εξασφαλίστηκε λύση και πλέον ο κ. Σπίρτζης μπορεί να μην μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για τον επόμενο Νοέμβριο, όπως ζητούσαν οι τοπικοί φορείς, αλλά προσανατολίζεται να τις μεταθέσει για το Σεπτέμβριο, κοντά στο τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε αν υπάρξει ζημιά να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.